Имоти, безлихвени кредити, 60/40 и нов COVID-19 рекорд (обзор)

920
Имоти, безлихвени кредити, 60/40 и нов COVID-19 рекорд (обзор)

Нови COVID-19 рекорди бяха отчетени днес. За трети пореден ден излекуваните хора в страната надвишават новите случаи.

Последните данни:

Броят на новите случаи на COVID-19 в България се увеличава с 39 за последното денонощие.


Това съобщи на сутрешния брифинг на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Общият брой на заразените достига 2 331, като за последните 24 часа ръстът е с 1.7%. Активните случаи са 1484.

Оздравелите от коронавируса се увеличават с 43 за денонощието, като вече са общо 727, или 31% от всички случаи.

За последния ден са направени 1912 PCR теста. Общият им брой вече е над 70 000, или 10 108 на милион души население.

В световен мащаб най-сериозно е положението в момента в САЩ, Бразилия и Русия, както и в Индия и Перу. 

Удължават срока за кандидатстване по мярката 60/40

До 30 юни се удължава периодът, в който работодателите ще могат да кандидатстват за изплащане на компенсации по мярката 60/40. Това решиха социалните партньори в Националния съвет за тристранно сътрудничество, които се събраха на извънредно онлайн заседание.

Промените бяха подкрепени от всички партньори, с изключение на АИКБ.

Компенсациите ще се изплащат за целия период на извънредното положение или за част от него - от 13 март до 30 юни, но за не повече от три месеца. Работодателите, получили компенсации по постановлението, трябва да изплащат на работниците и служителите трудово възнаграждение в размер не по-малък от размера на осигурителния доход за месец януари 2020 г.

Повече информация за безлихвените кредити

Българската банка за развитие публикува често задавани въпроси и техните отговори относно документите за отпускане на безлихвени кредити за физически лица до 4 500 лева. Вижте ги:

Как да ви отпуснат безлихвен кредит до 4500 лева?Българската банка за развитие публикува често задавани въпроси и техните отговори относно документите за отпускане на безлихвени кредити за физически лица до 4 500 лева. Вижте ги

Какво ще се случи на пазара на недвижими имоти?

Изпълнителният директор на Явлена Страхил Иванов каза, че пазарът в момента е изключително интересен. Хората се активизираха от началото на май, огледите вече не ги плашат. Придобиха се нови навици – за хигиена, дистанция и др.

По думите му водещите фактори за тази активизация са два – желанието на хората да излязат навън и спестените средства, които трябва да бъдат инвестирани в доходоносен актив.

"Само за два месеца пазарът се промени и сега имаме пазар на купувачите, спрямо пазар на продавачите преди това", каза още Иванов.

„Съветът ми към хората, които имат свободен капитал е да действат сега, защото могат да договорят 5-10% по-ниска цена на имота си", допълни той.

"Преди кризата беше възможно да купиш имот с нула спестени средства, чрез комбинация от жилищен и потребителски кредит. Днес това не е възможно и са ви нужни процент самоучастие, за да станете собственик", каза Антон Андонов, изпълнителен директор на „ЕРА България“.

По-голяма част от банките днес предпочитат да имаме завършен имот, т.е. с АКТ 15 или 16, за да се отпусне кредит, каза още той.

Андонов каза, че IT технологиите ще продължат да заемат важна част в бизнеса. "Какво ще се случи с пазара на имоти зависи от състоянието на икономиката. Ще намалеят броят на сделките с имоти", допълни той.

"Цените на имотите може да паднат, според част от купувачите. Част от продавачите обаче не са склонни да правят отстъпки в цените, като това се случва в диапазона от 5-10%", допълни още Андонов.

"Ние в България не бяхме принудени да спрем бизнеса си, а просто да го трансформираме", каза Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties. Същото важи и за строителните компании.

"Не следва някакъв драматичен срив, животът се рестартира и може би ще отчетем минимален спад на сключените сделки, както и на БВП на страната. Това ще се случи, тъй като през 2020 г. ще имаме само 10 активни месеца, а не 12. Най-оптимистичната прогноза е, че ще можем да навакваме това забавяне", каза още Стойкова.

Изпълнителният директор на Bulgarian Properties каза, че се забелязва сериозна активност при покупката на селски имоти. Същото може да се каже и за ваканционните имоти, както по морето, така и в планината.

Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на „Адрес“ каза, че първо са започнали да се възстановяват посещенията в имотните портали, а след това запитванията и живите огледи. Активните купувачи днес са два пъти по-малко, отколкото преди извънредното положение, каза още тя.

Активите на фондовете у нас падат под 4 млрд. лв.

Към края на март 2020 г. активите, управлявани от местните и чуждестранните инвестиционни фондове, които осъществяват дейност в България, възлизат на 3.92 млрд. лева.

Техният размер намалява с 232.3 млн. лева (5.6%) в сравнение с март 2019 г. (4.152 млрд. лева) и с 401.8 млн. лева (9.3%) спрямо декември 2019 г. (4322 млрд. лева).

Като процент от БВП общият размер на активите на местните и чуждестранните инвестиционни фондове към март 2020 г. е 3.1%, при 3.5% от БВП към март 2019 г. и 3.6% към края на четвърто тримесечие на 2019 г.

 

Българският бизнес

Всичко по темата Коронавирусът COVID-19

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg