Индексът на потребителското доверие нараства през октомври

393
Индексът на потребителското доверие нараства през октомври

© Pixabay

През октомври 2019 г. индексът на потребителското доверие се покачва с 1.1 пункта в сравнение с юли, като при населението в градовете увеличението е с 1 пункта, а в селата - с 1.6 пункта. Това показват данните на Националния статистически институт.

Мненията на потребителите за развитието на общата икономическа ситуация в страната през последните 12 месеца, както и прогнозите им за следващата
година, леко се подобряват. Балансовите показатели нарастват спрямо предходното наблюдение съответно с 2 и 3.3 пункта и остават над дългосрочната средна стойност.

Относно финансовото състояние на домакинствата и оценките, и очакванията на потребителите, живеещи в градовете, бележат известно подобрение, докато мненията на населението в селата са по-неблагоприятни.


Потребителите продължават да считат, че през последната година има покачване на потребителските цени, но с по-слабо темпо в сравнение с оценките, регистрирани три месеца по-рано. Същевременно инфлационните им очаквания за следващите дванадесет месеца са по-слабо изразени.

По отношение на безработицата в страната очакванията за следващите дванадесет месеца са, че тя ще остане приблизително на юлското си равнище.

Последната анкета отчита и позитивна нагласа в намеренията на потребителите относно извършването на разходи за покупка или строителство на ново жилище, както и за подобрения в дома през следващите дванадесет месеца.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg