Инфлацията през юли достигна 24-годишен връх

463
Инфлацията през юли достигна 24-годишен връх

© Pixabay

През юли 2022 г. месечната инфлация е 1.1% спрямо предходния месец, а годишната инфлация спрямо юли 2021 г. е 17.3%. Това е най-високата ѝ стойност от май 1998 година насам.

Годишните темпове на повишение на потребителските цени вече надхвърлят тези от 2008 година. Тогава инфлационният пик от 15.3% беше достигнат през юни 2008 г., малко преди избухването на световната финансова криза.

Инфлацията от началото на тази година (юли 2022 г. спрямо декември 2021 г.) е 11.3%, а средногодишната инфлация за периода август 2021 - юли 2022 г. спрямо август 2020 - юли 2021 г. е 10.5%.


През юли 2022 г. спрямо предходния месец най-голямо е увеличението на цените в групите развлечения и култура (+7.4%), жилища, вода, електроенергия, газ и други горива (+5.2%) и ресторанти и хотели (+1.2%). Най-голямо е намалението на цените в групите облекло и обувки (-2%), транспорт (-1.7%) и хранителни продукти и безалкохолни напитки (-0.1%).

През юли 2022 г. най-силно са се увеличили цените на следните хранителни продукти: шоколад и шоколадови изделия - с 4.1%, цитрусови и южни плодове - с 4.1%, извара - с 3.1%, сирене - с 2.9%, кисело мляко - с 2.9%, захар - с 2.6%, пълномаслено и нискомаслено прясно мляко - с по 2.6%, ракии - с 2.4%, бира - с 2.3%, маслини - с 2.2%, леща - с 2.2%, маргарин - с 2.1%, сол - с 2.1%, млечни масла - с 2.0%, кашкавал - с 1.9%, сладолед - с 1.7%, газирани напитки - с 1.6%, прясна и охладена риба - с 1.5%, гъби - с 1.4%, трайни колбаси - с 1.3%, месо от едър рогат добитък - с 1.3%, кайма - с 1.1%, вина - с 1.0%, плодови сокове - с 0.9%, зрял боб - с 0.8%, краставици - с 0.8%, малотрайни колбаси - с 0.8%, домати - с 0.5%, месо от домашни птици - с 0.4%, оцет - с 0.3%, кафе - с 0.2%.

Как правителствата могат да облекчат високите сметки за ток и парно?Таванът на цените обикновено не върши работа. Какви са алтернативите?


През юли 2022 г. намаляват цените на следните хранителни продукти: праскови и кайсии - с 23.6%, други пресни зеленчуци (зелен фасул, тиквички и патладжани) - с 16%, картофи - с 12.3%, типов и ръжен хляб - с 10.8%, хляб „Добруджа“ - с 10.1%, бял хляб - с 9.1%, зеле - с 8.8%, кореноплодни зеленчуци (моркови и червено цвекло) - с 6.4%, брашно - с 5.8%, зрял чесън - с 4.8%, минерални води - с 1.6%, яйца - с 1.3%, пипер - с 1.1%, макаронени изделия - с 1.0%, ябълки - с 0.8%, пресни зеленчукови подправки - с 0.7%, чай - с 0.4%, зрял лук - с 0.3%, свинско месо - с 0.2%, ориз - с 0.1%.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg