Инфлацията в България третата най-висока сред страните от ЕС

302

България е сред страните от Европейския съюз с най-високо ниво на инфлацията, сочи изследване на статистическата агенция на съюза - Евростат.

На фона на средното ниво на инфлация в еврозоната при ниво от 1.8% и 2.1% за 27-те страни членки на съюза, инфлацията в страната ни е възлязла на 4.6% през февруари, което ни поставя на трето място по най-висока инфлация заедно с Естония.

По-високи нива е отбелязала инфлацията единствено в Унгария - 9% и Латвия с инфлация от 7.2% на годишна база.

За сравнение, инфлацията в другата новоприета от началото на годината страна членка на ЕС - Румъния е възлязла на 3.9% на годишна база през изминалия месец, сочат още статистическите данни.

През февруари най-ниско ниво на инфлация сред страните членки на ЕС е била регистрирана в Малта в размер на 0.8% на годишна база, следвана от Франция, Кипър и Финландия с инфлация от 1.2%, сочат още данните.

Повишение е регистрирала инфлацията през февруари в четиринадесет от 27-те страни членки на ЕС, докато понижение е регистрирала в 12 и в една страна се е запазила без изменение, сочат още статистическите данни.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg