Инвестиции разкриват близо 6 хил. нови работни места у нас

805
Инвестиции разкриват близо 6 хил. нови работни места у нас

© МИ

Близо 6 хил. работни места ще бъдат разкрити у нас благодарение на 31 инвестиционни проекта на обща стойност 311.5 млн. лева, които са сертифицирани от държавата през миналата година.

Това посочи министърът на икономиката Емил Караниколов на събитие, на което обобщи раздадените сертификати през 2017 г. по смисъла на Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ), съобщават от пресцентъра на икономическото ведомство.

15 от проектите се осъществяват във високотехнологични производства и услуги и са разпределени на територията на различни области в страната.

За сравнение, през 2016 г. са сертифицирани 24 проекта, а през 2015 г. само 12.

Само от началото на тази година са издадени 10 сертификата по Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ) с общ размер от близо 600 млн. лв. и планирани 877 нови работни места.

В края на 2017 г. и началото на 2018 г. Министерството на икономиката сключи договори за насърчаване на 7 сертифицирани проекта по ЗНИ с общ размер на инвестициите 99.76 млн. лв. и 1905 нови работни места, става ясно от думите на Караниколов.

855.5 млн. евро достигнаха чуждестранните инвестицииСумата е с 57.3 млн. евро, или 6.3% по-ниска спрямо същия период на миналата 2016 г.

Икономическият министър подчерта, че един от финансовите стимули по ЗНИ, който има значение за предприятията в производството, е изграждането на елементи на довеждаща инфраструктура.

В тази връзка стана ясно, че в края на 2017 г. са сключени договори с инвеститорите и общините, в които се осъществяват сертифицираните инвестиционни проекти, като на общините Габрово и Девня и Белослав е предоставен ресурс от бюджета на министерството в общ размер на 3.94 млн. лв.

По време на брифинга министър Караниколов връчи и три сертификата на фирмите „Амилум България“ ЕАД, „Кастамону България“ АД и „Витте Аутомотив България“ ЕООД за инвестиция клас А по реда на ЗНИ.

Общият размер на инвестициите на сертифицираните фирми е 269 472 000 лв., като се предвижда откриването на 362 нови работни места.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg