Инвестиционните разходи по образованието и здравеопазването - основни приоритети за 2008 г.

454
Инвестиционните разходи по образованието и здравеопазването - основни приоритети за 2008 г.

Инвестиционните разходи по образованието и здравеопазването са основни приоритети в бюджета на страната за 2008 г., каза в Боровец министърът на финансите Пламен Орешарски.

През следващата година инвестиционните разходи в бюджета се увеличават с 51 процента, допълни той. Парите за образованието се увеличават с 470 милиона лева, а за здравеопазване ще се отпуснат още 350 милиона лева, които ще бъдат разпределени между здравната каса и най-различни програми на МЗ. Новост в бюджета за следващата година е, че един буфербюджет се заменя с друг.

Министерствата и ведомствата ще получават вече стопроцента от планираните приходи, а не както досега между 7 и 10 процента се оставяха за края на годината. За сметка на това се въвежда един друг буфер от 300 милиона лева или около 0.5 процента от БВП, който остава на разположение на правителството и ще се дава по предназначение и според нуждите на ведомствата.

Орешарски посочи, че приходната част на бюджета е 44 процента от БВП, но 3 процента от тези пари са приходи от Европейския съюз по най-различни фондове. 

Беше представено и социологическо проучване, направено в градовете, за популярността на данъците и на подготвените промени в тях. Александър Божков, съпредседател на УС на Центъра за икономическо развитие заяви, че това изследване показва, че огромна част от хората нямат представа какво представляват законите, нито какви са подготвяните промени в тях.

Около половината от участвалите в анкетата казват, че не могат да преценят какви са подготвените промени в данъка на доходите за физическите лица - така нареченият плосък данък, при който всички доходи се облагат с 10 процента, а 54 процента пък от запитаните не знаят какво представлява данъкът върху добавената стойност. Две трети от хората не познават промените, направени в началото на тази година в корпоративния данък.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg