Искат отстраняването на кмета на Велико Търново

750
Искат отстраняването на кмета на Велико Търново

Искане за отстраняване от длъжност на кмета на Велико Търново Румен Рашев, който управлява трети мандат, както и на главния архитект на общината Елена Абаджиева е изпратено във Великотърновския окръжен съд. То е изготвено от прокурора от Русенската окръжна прокуратура Кремена Колицова, която с разпореждане на главния прокурор води досъдебното производство срещу двамата, обвинени за длъжностни престъпления. Искането е публикувано в интернет страницата на Русенската прокуратура.

В документа се посочва, че на 14 юли 2010 година кметът Румен Рашев е привлечен като обвиняем за престъпление по член 282 от Наказателния кодекс за това, че през 2005 година е нарушил служебните си задължения и е превишил правата си при учредяване на право на строеж върху общински терен. Общинският съвет решил на мястото да бъдат направени подземни гаражи, а върху тях - комплекс за спорт и атракции.

Кметът Рашев променил предназначението на имота "за обществено обслужване и жилищни нужди", без да има санкция от Общинския съвет. Така частната фирма "Илстрой" получила неправомерно разрешение за строеж на блок с осем етажа, офиси, магазини и фитнес.

"От деянието са настъпили значителни вредни последици за община Велико Търново в размер на 455 808 лева и 60 стотинки, представляващи неплатената цена за право на строеж върху общинския имот, с цел да бъде набавена имотна облага на частната фирма", пише прокурор Колицова.

За същия случай е обвинението и срещу главния архитект Абаджиева. Според Колицова двамата трябва да бъдат отстранени от длъжност, защото са извършили умишлени престъпления, които се наказват със затвор. Като длъжностни лица те могат да повлияят на свидетелите от общината, които са им подчинени, както и на събирането на доказателства, и така да препятстват изясняването на обективната истина - мотивира се обвинителят. Според прокуратурата вече е имало укриване, подменяне и преправяне на документи по делото.

Източник: bTV

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Mayophy
# 0
12:10 | 3 October 2012
Always a good job right here. Keep rollnig on through.
Борката
# 1
17:09 | 9 September 2010
Що пък кметът да не изкара още 1-2 мандата, пък тогава...
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg