Иван Гешев оспорва второто искане за предсрочно прекратяване на мандата му

1247
Иван Гешев оспорва второто искане за предсрочно прекратяване на мандата му

© ССтопкадър/ Прокуратура на Република България

В становище до ВСС главният прокурор Иван Гешев посочва, че второто предложение за предсрочно прекратяване на мандата му е недопустимо, тъй като е направено от орган с изтекъл мандат, съобщава БТА.

Гешев припомня, че е сезирал Конституционния съд с искане за тълкуване за текст от основния закон.

В становището си главният прокурор заявява, че са налице доказателства, че Йордан Стоев и Георги Кузманов са подписали искането под натиск от трети лица.


Гешев иска отвод и на четиримата, искащи му оставката, по време на разискванията.

Главният прокурор посочва, че употребеният от него израз "политически боклук", който също е в основата на искането, е "събирателно съществително, без каквато и да е конкретика.

Изразът е с абстрактно значение и по никакъв начин не е насочен към конкректни лица, ангажирани с политическа дейност, отбелязва Гешев.

Становището на Гешев е дълго 17 страници, той прилага искането до КС, както и редица медийни публикации по темата.

Междувременно, днес (1 юни) Пленумът на Висшия съдебен съвет дебатира по искането за предсрочно освобождаване на главния прокурор, допълва БТА.
 
Кадровиците предлагат освобождаването да е заради тежко нарушение на служебните задължения. В предложението са описани обстоятелства около първоначалните действия по разследването на взрива до автомобила на главния прокурор Иван Гешев, който се случи на 1 май.

Във ВСС е постъпило второ предложение за освобождаване на Иван ГешевПричината са действия, които накърняват престижа на съдебната власт

Членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет на 23 май депозираха в деловодството на съвета второ предложение за установяване на основание за предсрочно освобождаване на Иван Гешев от длъжността „главен прокурор“, припомня БТА.

Предложението е подписано от четирима представители на колегията - Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова и Георги Кузманов.

Причината са действия, които накърняват престижа на съдебната власт. "Уточнява се, че той демонстрира поведение, което е в противоречие с въведените стандарти в Кодекса за етично поведение на българските магистрати, което е институционално задължение за тях, както при упражняване на професионалната им дейност, така и в личния живот", се обяснява в предложението, пише ВСС.

По-рано шестима членове на Прокурорската колегия внесоха предложение за предсрочно освобождаване на главния прокурор.

Гешев след разпита в СГП: Това е политическа атака срещу съдебната система

Във второто си искане членовете на съвета се мотивират, като посочват начина, по който Гешев скъса оставката си миналата седмица и използва израза “политически боклук”.

Според подписалите искането с поведението и изказа си Гешев е нарушил Кодекса за етично поведение на българските магистрати.

Думите на Гешев са в разрез с разбирането на обществото за вежливост и благоприличие, посочват още четиримата членове на ВСС.

 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg