Изхарчихме 712 млн. евро с карти Visa през 2011 г.

965
Изхарчихме 712 млн. евро с карти Visa през 2011 г.

Изхарчените средства с карти Visa, издадени от българските банки членове, отбелязаха 33% увеличение през 2011 година, сочат данните, обявени от Visa Европа днес. Картовите разплащания с Visa вече съставляват 3% от индивидуалния потребителски разход, направен в България, спрямо 2.3% през 2010 година и достигнаха стойност от 712 милиона евро.

Компанията продължава да поддържа ръст и в Европа като цяло, където регистрира покачване от 14% на изхарчените средства с карти Visa възлизащи на 1.16 трилиона евро. Този ръст означава, че 1 на всеки 7 евро изхарчени на мястото на покупката в Европа е похарчено с карта Visa. За сравнение това съотношение през 2010 година е било 1 на 8 евро, а през 2000 година – 1 на 18 евро.

Обемът на изхарчените средства, така и броят на транзакциите извършени с дебитни карти Visa на мястото на покупката отбелязват 16% увеличение за период от една година. Почти 80% от всички изхарчени средства с Visa са направени с дебитни карти. Същата ситуация се наблюдава и в България, където дебитните карти Visa отбелязват ръст на изхарчените средства на мястото на покупката от 38% и увеличение в броя на транзакциите на мястото на покупката от 47%.

Visa Европа е обработила почти по един милиард транзакции на месец през 2011 година, което е увеличение на броя на транзакциите от 19% за една година. Общият брой на обработените транзакции достигна 11.8 милиарда за 2011 година.

През 2012 година Visa Европа очаква броят на безконтактните карти в Европа да достигне 50 милиона и на пазара да излязат първите мобилни телефони, които позволяват осъществяването на плащания на мястото на покупката. Visa Европа също планира да пусне нова услуга дигитален портфейл предназначен за електронната търговия.

Visa Европа, която работи като членска организация с идеална цел, за първи път в историята си обяви общ годишен приход от над 1 милиард евро. След извършването на значителни инвестиции, за да се обезпечи изпълнението на „Бъдещето на разплащанията“, компанията отчете остатък от 241 милиона евро преди начисляване на данъците.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Selma
# 0
18:05 | 11 May 2012
Great ingsiht. Relieved I'm on the same side as you.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg