Основателят на сайта WikiLeaks Джулиан Асандж се оплака от "икономическото ембарго", на което е подложена неговата организация от банковите гиганти като Visa и MasterCard.Той посочи, че нито един служител на WikiLeaks не е извършил престъпление.

В същото време срещу групата Мърдок, която се обвинява за подслушвания, не са предприети подобни мерки, подчерта Асандж, като обвини банките в "двоен стандард".

"Никой директор, говорител, служител или сътрудник на WikiLeaks не е извършил престъпление, и въпреки това страдаме от 7 месеца от това икономическо ембарго", заяви Асандж.

От края на 2010 Visa и MasterCard, които контролират 96% от банковите карти в Европа, блокират даренията за сайта на Асандж. Решението беше взето, след като сайтът публикува американски дипломатически документи.

"В същото време, служители на News International има сътрудници и служители, затворени за нелегална дейност, но американските банки не са спрели банковите си услуги" за тях.

Един от вестниците на групата на Мърдок, "Нюз оф дъ уърд", е в центъра на скандал за подслушване във Великобритания. Исландската фирма DataCell, която събира средства за WikiLeaks, подаде оплакване пред Европейската комисия срещу Visa и MasterCard. Асандж сравни действията на банковите гиганти с "черните списъци от времето на Макарти".

Източник: БГНЕС