Посетете и нашата Фейсбук страница

Те са интелигентни, дръзки и станaха царе на икономиката, заобикаляйки някои правила. Нека видим портретите на едно поколение предприемачи, което предпочита да се подчинява само на собствените си правила:

1. Марк Закърбърг

Facebook

26 години

Социалната мрежа се опитва да обсеби личните данни на потребителите си, проследява и цензурира личните им съобщения, които не й харесват... Ужасното дете на мрежата Марк Закърбърг е известен с това, че не зачита никакво джентълменско споразумение по отношение на наемането на кадри. Да преговаряш с него е безсмислено - Закърбърг няма милост.

2. Стив Джобс

Apple

56 години

За да обясни харизмата на Джобс, негов колега я нарече Reality Distortion Field. Твърди се, че основателят на Apple може да убеди околните в каквото си поиска благодарение на комбинацията от чар, лично присъствие, настойчивост, патос... и нахалство. Независимо от твърденията, че единственото гениално в него е това, че е гениален манипулатор, Джобс си е жива легенда.

3. Лари Пейдж

Google

36 години

Неговата компания съхранява в сървърите си безброй снимки (Picasa), видео (YouTube), текстови документи (Google Docs)... и твърди, че никога не се е опитвала да намери пресечни точки на тези различни източници на информация. Единият от двамата създатели на Google зае поста генерален директор в компанията си на 4 април и е твърдо решен да съживи духа от началото й.

4.Марк Пинкус

Zinga

45 години

Пинкус, създател на една от най-бързоразвиващите се компании, накара хиляди хора да готвят измислени ястия в Cafe World, да обработват виртуални ферми във FarmVille и да купуват несъществуващи оръжия в Mafia Wars.Той определя себе си като „сериен предприемач", но и върху него бе хвърлено не едно обвинение в плагиатство.

5. Джулиан Асандж

Wikileaks

39 години

Той въведе журналистическото разследване в електронните новини, предизвиквайки гнева на властите навсякъде по света. Сред безбройните обвинения срещу него, едно от най-тежките е, че е предоставил на талибаните в Афганистан данни за информатори, които сега могат да са обект на отмъщение.

6 Джеф Безос.

Amazon

47 години

Този бунтар твърдо отказва да се впише и в критериите за „лошо момче" . За разлика от модата Форд-Гейтс на предприемачите, незавършили колеж, Безос бил пълен отличник и в училище, и в университета. След загуба на 80% от капитализацията на компанията по време на дотком балона, инатът на Безос си казва думата- бизнесът започва да носи печалба напук на натиска на инвеститорите и загрижеността на служителите. И то многомилионна.

7. Кaръл Барц

YAHOO!

62 години

Тя остава най-високо платената жена CEO, въпреки че очакванията на Yahoo! от привличането на ветерана от Силиконовата долина не се оправдаха. Според бизнес журналисти в САЩ, Барц има навика да започва заседанията с мениджърите с думите: „Кажете ми защо да ни ви уволня всичките".

8. Дик Костоло

Twitter

47 години

Той прие назначението в Tweeter, след като работеше за Googe. То трябваше да бъде временно- докато Евън Уилямс е в отпуск по бащинство, но крайна сметка не се оказа такова. Сега Костоло е един от съветниците на Обама по сигурността и все още CEO на Tweeter.

9. Денис Кроули

Foursquare

34 години

Наричат го новия Крал на социалните медии и според Ask Men той е 19-ия най-влиятелен човек в света. Продажбата на предшественика на Foursquare на Google го научава, както самият той казва, на едно: "Никога не позволявайте липсата на технология да ви отклони от пътя".

10.Джон Донахю

eBay

51 години

Неговото идване в eBay удвои печалбите, до голяма степен на базата на стратегическите придобивания, които направи.

Посетете и нашата Фейсбук страница