Изнасяме повече за Македония, отколкото за Русия

868
Изнасяме повече за Македония, отколкото за Русия

© Pixabay

Износът на български стоки и услуги към Русия е намалял наполовина през последните 12 месеца, сочат предварителните данни на Националния статистически институт.

За първите 10 месеца на тази година българският износ за руския пазар възлиза на 616.9 млн. лева, което е спад от цели 52.9% спрямо същия период на миналата 2017 г. За сравнение, тогава страната ни е изнесла стоки и услуги за Русия в размер на 1.3 млрд. лева.

Така излиза, че България изнася повече за Македония (681.5 млн. лева), отколкото за руския пазар.


В същото време българският внос от Русия записва ръст от 8% на годишна база, до 5.1 млрд. лева, спрямо 4.7 млрд. лева година по-рано. Така руските стоки и услуги си остават с най-голям дял в българския внос, като за сравнение, на второ място се нарежда вносът от Турция, който достига 3.2 млрд. лева към края на октомври тази година.

За разлика от търговския ни баланс с Ръсия (-4.5 млрд. лева), този с югозападната ни съседка е положителен в размер на 422 млн. лева, въпреки че намалява двойно спрямо същия период на миналата година.

България е изнесла стоки и услуги за Турция в размер на 3.6 млрд. лева за първите 10 месеца на тази година, което е спад от 8% на годишна база. Турция си остава най-големият пазар за български стоки и услуги, като за сравнение, на второ място се нарежда Китай, на чийто пазар са били реализирани български стоки и услуги за 1.1 млрд. лева.

Като цяло през периода януари - октомври 2018 г. от България общо (за ЕС и трети страни) са изнесени стоки на стойност 46.039 млрд. лв., което е с 1.4% повече, в сравнение със същия период на 2017 г.

През октомври 2018 г. общият износ на стоки възлиза на 5.376 млрд. лв. и нараства със 7.4% спрямо същия месец на предходната година.

През периода януари - октомври 2018 г. общо в страната са внесени стоки на стойност 52.343 млрд. лв. (по цени CIF), или с 8.1% повече спрямо същия период на 2017 г.

През октомври 2018 г. общият внос на стоки се увеличава с 13.6% спрямо същия месец на предходната година и възлиза на 6.198 млрд. лева.

16.5% от българския внос идва от Русия и ТурцияМоже ли да се каже, че Турция и Русия са основни търговски партньори на България?


Общото външнотърговско салдо (износ FOB - внос CIF) е отрицателно през периода януари - октомври 2018 г. и е на стойност 6.303 млрд. лева.

По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото през периода януари - октомври 2018 г. също е отрицателно и е в размер на 2.593 млрд. лева.

През октомври 2018 г. общото външнотърговско салдо (износ FOB - внос CIF) е отрицателно и е на стойност 821.9 млн. лева. По цени FOB/FOB салдото също е отрицателно и е в размер на 414.0 млн. лева.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg