Износът за ЕС расте с 48.7% за януари-май

721
Износът за ЕС расте с 48.7% за януари-май

През периода януари - май 2011 г. износът на България за ЕС се е увеличил с 48.7% спрямо същия период на предходната година и възлиза на 9.6 млрд. лева.

Основните търговски партньори на България са Германия, Румъния, Италия, Гърция и Белгия, които формират 67.2% от износа за страните - членки на ЕС. Най-значително нарастване се наблюдава в износа за Малта, Португалия, Дания и Белгия. Спад е регистриран при стоките, изнесени за Словакия.

През май 2011 г. износът за ЕС нараства с 38.5% спрямо същия месец на предходната година и надвишава 2.0 млрд. лева.

Вносът на България от ЕС за периода януари - май 2011 г. се е увеличил с 24.3% спрямо същия период на предходната година и възлиза на 10.1 млрд. лв. по цени CIF. Най-голям ръст е отчетен при вноса от Малта и Латвия. Най-голямо намаление се наблюдава при вноса от Финландия и Португалия.

През май 2011 г. вносът на България от страните - членки на ЕС, се увеличава с 22.1% спрямо същия месец на предходната година и възлиза на 2.3 млрд. лв. по цени CIF.

Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с ЕС за периода януари - май 2011 г. е отрицателно и възлиза на 532.5 млн. лева. По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото е също отрицателно и достига 13.4 млн. лева.

Износът на България за ЕС, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, показва, че през първите пет месеца на 2011 г. в сравнение със същия период на предходната година са изнесени повече стоки във всички сектори. Най-голям ръст е отбелязан в секторите „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)", „Химични вещества и продукти" и „Артикули, класифицирани главно според вида на материала".

При вноса от ЕС най-голям ръст е отчетен в секторите „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)", „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход", а най-нисък - в сектора „Минерални горива, масла и подобни продукти".

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg