Износът за ЕС се увеличава с 56.4% за януари - март

708
Износът за ЕС се увеличава с 56.4% за януари - март

През периода януари - март 2011 г. износът на България за ЕС се е увеличил с 56.4% спрямо същия период на предходната година и възлиза на 5.7 млрд. лева, съобщават от НСИ.

Основните търговски партньори на България са Германия, Италия, Румъния, Гърция и Белгия, които формират 67.3% от износа за страните - членки на ЕС. Най-значително нарастване се наблюдава в износа за Португалия, Белгия и Дания. Спад е регистриран при стоките, изнесени за Словакия и Латвия.

През март 2011 г. износът за ЕС нараства с 56.2% спрямо същия месец на предходната година и надвишава 2.0 млрд. лева.

Вносът на България от ЕС за периода януари - март 2011 г. се е увеличил с 24.0% спрямо същия период на предходната година и възлиза на 5.7 млрд. лв. по цени CIF. Най-голям ръст е отчетен при вноса от Малта. Най-голямо намаление се наблюдава при вноса от Испания, Португалия и Дания.

През март 2011 г. вносът на България от страните - членки на ЕС, се увеличава с 16.7% спрямо същия месец на предходната година и възлиза на 2.1 млрд. лв. по цени CIF.

Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с ЕС за периода януари - март 2011 г. е отрицателно и възлиза на 13.0 млн. лева. По цени FOB/FOB(след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото е положително и достига 266.3 млн. лева.

Износът на България за ЕС, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, показва, че през първите три месеца на 2011 г. в сравнение със същия период на предходната година са изнесени повече стоки във всички сектори. Най-голям ръст е отбелязан в секторите „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)", „Минерални горива, масла и подобни продукти" и „Артикули, класифицирани главно според вида на материала".

При вноса от ЕС най-голям ръст е отчетен в секторите „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход", „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)" и Артикули, класифицирани главно според вида на материала", а най-нисък - в сектора „Минерални горива, масла и подобни продукти".

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg