Износът за ЕС се увеличава с 56.4% за януари - март

748
Износът за ЕС се увеличава с 56.4% за януари - март

През периода януари - март 2011 г. износът на България за ЕС се е увеличил с 56.4% спрямо същия период на предходната година и възлиза на 5.7 млрд. лева, съобщават от НСИ.

Основните търговски партньори на България са Германия, Италия, Румъния, Гърция и Белгия, които формират 67.3% от износа за страните - членки на ЕС. Най-значително нарастване се наблюдава в износа за Португалия, Белгия и Дания. Спад е регистриран при стоките, изнесени за Словакия и Латвия.

През март 2011 г. износът за ЕС нараства с 56.2% спрямо същия месец на предходната година и надвишава 2.0 млрд. лева.

Вносът на България от ЕС за периода януари - март 2011 г. се е увеличил с 24.0% спрямо същия период на предходната година и възлиза на 5.7 млрд. лв. по цени CIF. Най-голям ръст е отчетен при вноса от Малта. Най-голямо намаление се наблюдава при вноса от Испания, Португалия и Дания.

През март 2011 г. вносът на България от страните - членки на ЕС, се увеличава с 16.7% спрямо същия месец на предходната година и възлиза на 2.1 млрд. лв. по цени CIF.

Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с ЕС за периода януари - март 2011 г. е отрицателно и възлиза на 13.0 млн. лева. По цени FOB/FOB(след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото е положително и достига 266.3 млн. лева.

Износът на България за ЕС, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, показва, че през първите три месеца на 2011 г. в сравнение със същия период на предходната година са изнесени повече стоки във всички сектори. Най-голям ръст е отбелязан в секторите „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)", „Минерални горива, масла и подобни продукти" и „Артикули, класифицирани главно според вида на материала".

При вноса от ЕС най-голям ръст е отчетен в секторите „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход", „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)" и Артикули, класифицирани главно според вида на материала", а най-нисък - в сектора „Минерални горива, масла и подобни продукти".

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...