Как оценяват икономическата ни политика икономистите?

733
Как оценяват икономическата ни политика икономистите?

Притеснява ни това, което твърдим още от ноември миналата година: че България няма работеща антикризисна стратегия, а мерките, които се прилагат и тези, които се приеха миналата година и тези през пролетта, не дават резултат.

Притеснява ни факта, че в България кризата вместо да се преодолява в реалния сектор и в заетостта, тя се задълбочава, това заяви Кръстьо Петков,

председател на ПП "Български лейбъристи" и допълни, че през второто тримесечие на тази година, имаме нов спад от процент и половина, което ни поставя редом с Гърция.

Притеснява ни факта, че се топи фискалният резерв, той е на половина на това, което беше през 2008 година и то без да има строга, прозрачна отчетност къде отиват тези пари и с какъв ефект се харчат.

На свой ред Георги Ангелов, , старши икономист в институт "Отворено общество", каза, че е позитивно изненадан от това, че левите икономисти в България цитират Естония, в която все пак не е имало на власт ляво правителство от 20 години насам. Тоест, те се славят с една от най-консервативните политики и именно затова са успешни.

Спомняме си Естония направи това, което нашето правителство отказа да направи - да премахне свръхдефицита и да се класира за влизане в Еврозоната, което в момента знаем, че води до много инвестиции в Естония и бързо излизане от кризата, обясни Ангелов.

В България инвестиции няма, нито излизане от кризата. Той оцени това като политическа грешка, която е направена миналата и началото на тази година и за тази грешка сега плащаме всички.

"Тоест, няма да имаме бързо възстановяване, както в Естония, ще имаме по-бавно, да се надяваме, възстановяване", каза още той.

Източник: БНТ

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg