Калфин: Разширяването на ЕС е най-успешният проект за последните десетилетия

426
Калфин: Разширяването на ЕС е най-успешният проект за последните десетилетия

Разширяването на ЕС е най-успешният проект на организацията за последните десетилетия. Това изтъкна вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин пред членовете на баварското Дружество за външна политика по време на посещението си в Мюнхен, столица на германската провинция, информират от правителството.

В лекцията на тема "Приносът на Република България към Европейския съюз". Министър Калфин припомни, че членството на България в ЕС е резултат от дългогодишни усилия, а постигнатите от България през последното десетилетие устойчиви темпове на икономически растеж и стабилни макроикономически параметри имат и немалка социална цена.

Вицепремиерът подчерта, че основните задачи на правителството в настоящия етап са продължаването на усилията за реформа на съдебната система, присъединяването на България към Шенгенското пространство, създаването на прозрачен и ефикасен механизъм за използване на европейските фондове. Наред с това той изтъкна и утвърждаването на България като конструктивно работещ и активен член на един силен Европейски съюз.

Ивайло Калфин посочи, че без усилията на германското председателство на ЕС не би бил възможен компромисът, постигнат на Европейския съвет на 21 и 22 юни, за мандата на междуправителствената конференция за изготвяне на Договора за реформа. Той отбеляза, че България е работила много конструктивно за намирането на компромисни решения.

Българският външен министър открои два основни въпроса, които представляват особен интерес за страната ни: европейската интеграция на Западните Балкани и засилването на сътрудничеството в Черноморския регион. Той посочи, че България може да играе положителна роля на Западните Балкани като държава, която не е била замесена във войните в региона и е дала пример за успешна интеграция. Вицепремиерът отбеляза и активната роля на България за засилване на сътрудничеството между ЕС и държавите от Черноморския регион. Ивайло Калфин определи като потенциални области на по-активно сътрудничество енергетиката, инфраструктурата, транспорта и логистиката.

Вицепремиерът и министър на външните работи изтъкна, че разширяването на ЕС е най-успешният проект на организацията за последните десетилетия. Той заяви, че страната ни подкрепя европейската интеграция на Западните Балкани.

България иска да види Европейския съюз по-силен, по-ефикасен и по-прозрачен в полза на европейските граждани, каза в заключение Ивайло Калфин. Той отговори и на множество въпроси, зададени от присъстващите на лекцията.

По време на посещението си в Мюнхен вицепремиерът проведе срещи с министъра на държавната канцелария на Бавария Еберхард Зинер и с председателя на баварския Ландтаг Алоис Глюк. Министър Калфин запозна своите домакини с напредъка на България през първата половин година от членството й в Европейския съюз, като отдели специално внимание на основните икономически, социални и политически предизвикателства пред страната. Обсъдени бяха дейностите за изпълнението на мерките, залегнали в механизма за сътрудничество с ЕС, както и очакваният доклад на Европейската комисия.

Българският външен министър връчи на председателя на Ландтага Алоис Глюк и на заместник-председателя Барбара Щам почетния знак на Народното събрание за заслугите им за присъединяването на България към Европейския съюз от 1 януари 2007 г.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg