Към момента няма опасност от преливане на комплексни и значими язовири

541
Към момента няма опасност от преливане на комплексни и значими язовири

Към момента няма опасност от преливане на някой от 51 комплексни и значими язовири, които МОСВ наблюдава, показва анализ на данните от тях, получени в дирекция „Води”. Поради по-високите обеми в тях, достигнати в края на 2007 година, в утвърдените им от министъра на околната среда и водите месечни графици за януари са им определени задължителни свободни обеми, които те трябва да поддържат за поемане на високи води. Това се следи стриктно от контролните органи на МОСВ.

Анализът на прогнозните водни обеми от снежни запаси във водосборите на 9 язовира, за които беше получена информация от НЕК ЕАД (предприятие “Язовири и каскади") показва, че към 18 януари 2008 година снежният запас, сравнен този от 2007 г., е 5 пъти по висок, а спрямо 2006 г. - 3 пъти по-висок.

Според прогнозата на НИМХ за повишение на температурите в периода от 18 до 22 януари се очаква топене на снежната покривка. Прогнозите са в равнинната част на Южна България тя напълно да се стопи. В планините по-интезивно топене се очаква в Източните Родопи.

При тази синоптична обстановка снежната покривка ще се топи, като в равнинната част на Южна България тя напълно ще се стопи. В планините по-интезивно топене се очаква в Източните Родопи. Според получена от НИМХ справка за състоянието на реките през последните 24 часа значителни повишения на речните нива не са регистрирани.

В Дунавския водосбор повишението на речните нива е от 2 до 10-12 см, на р. Джулюница при едноименното село - 18 см. В долното течение на р. Янтра (при Каранци) е измерено понижение на речното ниво със 17 см. В Черноморския водосборен район нивата на реките се повишиха с 2 до 6 см, или са без промяна, с изключение на р. Луда Камчия при Бероново, където е регистрирано повишение на нивото с 25 см.

В Беломорския водосборен басейн е измерено по-съществено повишение на нивата на реките: Сазлийка при Гълъбово - 27 см, Тунджа при Елхово - 24 см, Харманлийска река при Харманли - 23 см. Измененията на нивото на р. Марица са от (-) 5 до (+) 9 см. В поречието Арда е наблюдавано понижаване на речните нива с 1 до 6 см, а нивата на Струма и Места са без промяна.

В следващите един-два дни се очакват повишения на нивата на реките в цялата страна, като експертите от дирекция “Води” препоръчват с повишено внимание да се следят поречията на Струма, Арда, десните притоци от средното и долно течение на Марица, Нишава и Тунджа, също и поречията на реките западно от Огоста, Огоста, Искър и горните течения на Въртешница,Черни Осъм, Осъм и Вит.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg