Каменица АД с нова бутилираща линия за 15 млн. евро

1145
Каменица АД с нова бутилираща линия за 15 млн. евро

Нова модерна бутилираща линия заработи в пивоварната на Каменица АД - „Астика", в гр. Хасково. Официалното й въвеждане в експлоатация се състоя на специално събитие на 10 октомври в Хасково, в присъствието на представители на пивоварната индустрия и бизнеса в България, дипломати.

Новата произведствена мощност е най-бързооборотната и модерната към настоящия момент в пивоварния бранш в България. Капацитетът й е 50 000 бутилки на час и, на практика, увеличава значитлно производствените мощности на пивоварния завод. Заедно с използваната до момента бутилираща линия, която осигурява 22 000 бутилки на час, общият капацитет на „Астика" нараства на 77 000 бутилки на час.

Инвестицията, свързана със закупуването на новата бутилираща линия, в това число и съпътстващите разходи по въвеждането й в производство, възлиза общо на 15 млн. евро. Стойността на модернизацията е най-голямата за пивоварната индустрия в България до момента и, в същото време, е една от най-значимите в сектора на бързооборотните стоки през 2009 г.

Общият брой на служителите на пивоварна „Астика" е 277 души. Заедно с тези от Пивоварната гр. Пловдив общият брой на служителите в двете пивоварни на Каменица АД е над 500 души. Общо за „Каменица"АД работят около 800 души в цялата страна.

След инсталирането на новата бутилираща линия в Хасково, основната част от пивото в стъклен амбалаж на Каменица АД ще се произвежда в „Астика". В пивоварната на компанията в Пловдив продължават да работят кеговата линия и тази за пластмасови опаковки.

Стойността на инвестициите на „Каменица" АД в пивоварните й от приватизацията до днес надхвърля 70 млн евро, като тази сума включва единствено капиталовите разходи.

За 2008г. „Каменица"АД е внесла в държавния бюджет над 41 млн. лв., от които над 24 млн. лв. като акциз.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg