Канада ни подкрепя за намиране на решение на въпроса за златодобива в Челопеч

442
Канада ни подкрепя за намиране на решение на въпроса за златодобива в Челопеч

Правителството на Канада подкрепя намирането на решение на въпроса за златодобива в Челопеч, което да удовлетворява и българската държава и канадската компания „Дънди Прешъс”. Това заяви днес на среща с министър Джевдет Чакъров Марта Моженска, посланик на Канада за Румъния, България, Молдова и Кипър.

Джевдет Чакъров подчерта, че въпросът е принципен, че след анализ е установено, че в момента от концесионни възнаграждения в бюджета постъпват 15-20 млн. лева годишно и че в този аспект условията в концесионния договор за находището в Челопеч, което е най-богатото в България, са провокирали въпроси, свързани със защитата на националните интереси.

Държим на това да има добър инвестиционен климат и добри условия за работа на бизнеса в България, но трябва да има балансирано решение, с което да се защитят и интересите на държавата, подчерта министърът.

Той припомни, че винаги от българска страна е имало едно единствено предложение, обявено публично – за евентуално държавно участие, за създаване на държавен инвестиционен фонд, средствата от който да се управляват на правителствено ниво и от Министерството на финансите и да се използват за съфинансиране на инфраструктурни проекти по всички оперативни програми. Целта е достойно да бъдат защитени националните интереси, заяви министърът.

Той посочи, че диалогът с канадската компания е закъснял и че първоначално е воден чрез обвинения в чуждестранните и българските медии. Но сега всички вярваме, че работата по намирането на балансирано решение трябва да продължи и колкото по-бързо бъде намерено то, толкова по-добре и за двете страни, каза министърът.

Марта Моженска посочи, че има интерес от страна на канадски компании за инвестиции в България и едно балансирано решение по въпроса за Челопеч ще е добър знак за тях. Знаем, че имаме обща цел – да стигнем до най-доброто и за двете страни решение, заяви посланикът на Канада.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg