Консултантът на АМ Люлин взел 12 млн. лв. без работа

1099
Консултантът на АМ Люлин взел 12 млн. лв. без работа

Консултантът на АМ "Люлин" е прибрал 12 млн. лв., а не е свършил работа за 1 лев. Това каза премиерът Бойко Борисов, след като инспектира работата на магистралата.

"Безобразно е както вършената работа от страна на консултанта, така и на възложителя" , каза премиерът. Той се обърна към консултанта и обясни: "Този консултант не знам какво точно е консултирал и как е консултирал, но има места, където мостовете са на 6 - 7 метра височина.

Спокойно е можело това да се избегне и да се похарчат доста по-малко пари", категоричен бе Бойко Борисов. Според него консултантът на "Люлин" и "Струма" е един и същ. След като инспектира строителството на магистралата той обясни още, че според правителството има 2 месеца забавяне и обеща оттук нататък да има повече контрол и наблюдение на строежа.

Премиерът съобщи още, че му е било обещано на магистралата да дойде нова техника и забавянето да бъде наваксано.

Според Борисов възложителят и държавата ги е нямало през петте години. Той припомни, че сроковете за завършване на АМ "Люлин" са до края на годината. Но изрази и личния си скептицизъм за това. "Истински се надявах, че са доста по-напреднали, защото по разчети би трябвало ноември-декември да се полага асфалт.

Пожелавам им успех и ще ги наблюдавам". На площадката бе и представител на фирмата консултант. Инж. Уир Тамгач не знаеше какво точно има предвид премиера, тъй като разбрал, че той е имал оплаквания по "някакви проектни въпроси по мостовете, а ние всъщност сме консултант по надзора".

На въпрос, кой точно тогава е взел 12-те милиона лева, Тамгач отговори: "Когато казваме 12 млн. ние имаме договор и имаме някаква договорна стойност. Така, че който и да ги е взел не ги е взел просто така. Той вероятно е представил някакви услуги за това.

Когато това стигне до нас, ние представяме услуги за надзор и за ръководенето на договора. Следователно по силата на договорните условия като всеки един консултант и консултантска компания, ние биваме заплатени от възложителя за тази услуга".

Той бе категоричен, че не се чувстват виновни по никакъв начин за това, че нищо не е направено. "

Аз не мисля, че той имаше предвид нас. Вероятно той се позовава на други проблеми. Ние всъщност нямаме нищо да правим с тези 12 милиона.", каза той. Според Тамгач вероятно това са такси за проектантите.

"Вече повече от 3 години работим по този строеж и от началото до този момент сме довели проекта до някакъв етап", добави той.

Източник: БГНЕС

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg