Костенурките и зайците спрели строителство на ограда на българо-турската граница

1236
Костенурките и зайците спрели строителство на ограда на българо-турската граница

Съвсем невисоката цена е главната причина правителството да се откаже от строителството на ограда по българо-турската граница. Това стана ясно от публикуваната в петък стенограма от последното заседание на кабинета. Високата стойност на проекта също има роля, но много, много дребна, в мотивирането на министрите да загърбят идеята си от миналата година.

Основната причина за отказа от изграждането на предпазната ограда, която трябваше да брани България от шап, се крие в миграцията на кафявите костенурки и четири вида зайци.

Идеята за строителство на ограда озари министрите миналата пролет, когато в няколко бургаски села пламна епидемия от шап, припомня бТВ. Тогава от Агенцията по храните заявиха, че той е пренесен от Турция чрез диви животни. Идеята на кабинета предвиждаше на около 30 километра от границата ни с Турция да бъде опъната оградата, която трябваше да се финансира със средства от програма ФАР. Взето бе и решение оградата за останалите около 180 км. да се довърши с държавни средства, като първоначалната идея беше тя да бъде готова до есента на 2011 г.

След това обаче правителството увеличи срока за завършването на проекта с една година и дори обяви обществена поръчка, която бе спечелена от софийски консорциум.

Пари, костенурки и зайци

Година след раждането на плана България да вдигне ограда, финансовият министър Симеон Дянков обаче внесе предложението за отказ от строителството.

„Причините за това предложение са две”, мотивирал се Дянков. „Първата причина е от финансово естество. Оказва се, че трябва да се отчуждават доста имоти, което е извън близо 30-те милиона за самото съоръжение, ще го оскъпи може би с още 15-20 милиона”, изтъкнал финансовият министър.

„Втората причина обаче е по-важна. Оказва се, че създаването на такова съоръжение ще противоречи на редица екологични норми - на пътя на кафяви костенурки и на четири вида зайци. Това е за оградата за шапа в трите области (Бургас, Хасково и Ямбол – бел.ред.) - че ако се направи дълга ограда, ще имаме проблем с кафявите костенурки и с четири вида зайци. Всъщност има и доста други – птици и т. н. Затова експертите мислят за друг вариант”, добавил вицепремиерът по време на заседанието.

Вълци, мечки, костенурки, прилепи и...пътни знаци

Тук думата обаче е взима премиерът Борисов: „Доказваме, че сме най-екологично ориентираното правителство, ще помислим с отменянето на решение и за популацията на кафявите костенурки, четири вида зайци, врабчета, птички и всички останали, които тази ограда би затруднила”, заявява министър-председателят.

След тези му думи екоминистърът Нона Караджова прави неуспешен опит да обясни през колко защитени зони и резервати преминава оградата, но Борисов продължава: „Ние го правим заради природата на България, екологията и всичко останало. Виждате, че ние похарчихме милиони, за да направим тунелчета за вълци, за мечки и сега е важно само какви пътни знаци трябва да се приемат за преминаването на вълци, мечки, костенурки, прилепи”.

След тези думи в стенограмата е посочено, че кабинетът приема предложението за отказ от строителство с „абсолютно единодушие”.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg