Кр. Георгиева: Свива се хуманността в нашия свят

1261
Кр. Георгиева: Свива се хуманността в нашия свят

Ще продължим да работим като екип към хуманитарните мисии на ООН. Така отговори капитан Бранко Чорбаджийски на въпрос дали ще се върнат отново да работят като хуманитарни работници. По-младите му колеги Александър Димитров и Веселин Нанолов потвърдиха.

Тримата български пилоти бяха отвлечени в Дарфур на 13 януари 2011 година сутринта, малко след като кацат с хеликоптер на 65 км от град Ел Дженейна, столица на Западен Дарфур при полета на хеликоптер на фирма "Хели еър", работеща за ООН. Българските пилоти бяха освободени на 6 юни 2011 година.

"Аз съм се разбрал и със съпругата ми - друго не мога да правя", подчерта капитан Чорбаджийски. Този български екип е най-младият във фирмата "Хели еър".

Българският еврокомисар Кристалина Георгиева, с която те имаха днес среща, каза, че нейният първи въпрос към тях е бил точно този и тя им благодари и е много щастлива, че те ще продължат работата си като хуманитарни работници - една професия, която е винаги на границата между живота и смъртта.

В тези 145 дни минахме от ада до рая, като последният ден 6 юни, когато ни освободиха беше раят, когато видяхме и генерала /Кирчо Киров - бел. ред./, каза капитан Чорбаджийски. Свързахме с близките си и компанията на 8-ия ден, после на 20-ия ден, но имаше период от 52 дни, когато нямахме връзка с никого. Когато ни заобиколиха 13 въоръжени мъже и десет дула бяха срещу лицето ми - не беше лесно. Придвижвали сме главно пеша, като минавахме от племе на племе и водата и храната, много често бяха лимитирани.

Заплашваха ни, в продължение на три дни ще убият всеки един от нас или, че ще ни продадат в Нигер, спомня си капитанът. От разговорите, които имаха похитителите, ние разбирахме, че се работи и от ООН и от българското правителство и от фирмата ни за нашето освобождение. Все си мислех, че ще стане на някой празник - но мина 3 март, после Великден, дойде Гергьовден, моят 7 годишен син се казва Георги, но дойде юни и бяхме свободни, споделя Чорбаджийски. Е, имаше и такива моменти, каза той в отговор на въпрос на БСНЕС дали е имало случаи на неразбирателство между тях тримата, но ние сме един истински екип и то най-младият във фирма "Хели Еър". С Веско Нанолов сме заедно осем години в толкова изпитания, а Александър Димитров е от година и половина с нас, веднага след студентската скамейка, дори не е ходил войник, не без гордост казва капитанът.

Малко, след като станах еврокомисар разбрах, че професията на хуманитарните работници е една от най-опасните професии в света. Миналата година са загинали в конфликтните точки на света 102-ма хуманитарни работници и 120 са били отвлечени, посочи Кристалина Георгиева.Не случайно започнахме кампанията "Не стреляй, аз съм хуманитарен работник". Тя посочи, че заедно с Валери Амос, отговаряща за хуманитарната дейност на ООН работят изключително активно за безопасността на хуманитарните работни. В 40 държави в света има конфликт, или излизат от конфликт или влизат в конфликт.

Преди, когато воюваха организирани армии от ясни държави, можеше много по-лесно да се водят преговори. А сега, когато приключи даден конфликт млади мъже остават с автомати, но без работа, без дом, без управление и организация и е много трудно да се водят преговори. За жалост, свива се мястото на хуманността в нашия свят, отчита дори малко песимистично еврокомисар Георгиева. Според нея, както и на колегите й от ООН и ЕС трябва да се работи за развиване на "охраната в опасност на хуманитарните работници, както се изрази тя.

Източник: БГНЕС

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

tihomir
# 0
14:07 | 19 July 2011
хуманността се свива за сметка на лихвите по кредитите взаимовръзката е очевидна всичко идва от МВФ
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg