КРИБ: Машиностроенето е сред най-тежко засегнатите отрасли

717
КРИБ: Машиностроенето е сред най-тежко засегнатите отрасли

Асоциацията на индустриалния капитал в България предлага извънредно свикване на Националния съвет за тристранно сътрудничество /НСТС/, на което да бъдат обсъдени мерки за подпомагане дейността на предприятията в отрасъла на машиностроенето. Това се посочва в съобщение на Конфедерацията на работодателите и индустриалците /КРИБ/.

Икономическата криза удари главно експортно ориентираните фирми и машиностроенето е един от най-силно засегнатите сектори, се посочва в съобщението. За една година броят на заетите в отрасъла е намалял от 143 000 души на 114 000, като на места той е под технологичния минимум, добавят от КРИБ.

От организацията предлагат държавата да поеме за шест месеца осигурителните вноски на работещите в експортно ориентираните фирми, при условие, че ръководството на фирмите няма да съкращава персонал. Разработени са и критерии, в съответствие с които да бъде оказвана държавната подкрепа.

При невъзможност тази мярка да бъде приложена в краткосрочен план, се предлага промяна в постановление 44/2009 в тази посока. С това постановление работници и служители имат правото да получават до 120 лв. месечно от държавата при проблеми на фирмите, в които работят.

Председателят на Управителния съвет на асоциацията Васил Велев определя ситуацията като спешна. В подобни случаи, според Правилника за организацията и дейността на съветите за тристранно сътрудничество, заседанието трябва да се свика не по-късно от 5 работни дни от датата на постъпване на искането -на 8 октомври.

Правилникът дава възможност, при постигнато съгласие между социалните партньори и правителството, проблемът да бъде разгледан в оперативен порядък на заседанието на НСТС 6 октомври.

Източник: БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg