Кризата в еврозоната? Всъщност си имаме други проблеми

1117
Кризата в еврозоната? Всъщност си имаме други проблеми

Дълговата криза в еврозоната у нас предимно въздейства върху главите на нашите политици, приказките им от непремерени отиват към още по-непремерени, коментира ситуацията в еврозоната и евентуалното й отражение у нас проф. Гарабед Минасян от Икономическия институт на БАН пред Фокус.

По отношение на икономическата ситуация у нас, общо взето данните съвсем не са радостни, а направо са си тъжни, каза икономистът. „От една страна, в България се отчита прираст на БВП на тримесечна основа. Това, което статистиката наскоро пусна, е, че през второто тримесечие на 2011 г. темпът на БВП е 1.9 % спрямо първото тримесечие на предходната година. Ако погледнем статистиката през последните пет тримесечия имаме все позитивен прираст, което ще рече, че икономическата криза е вече изпята песен за нас.

В действителност е нужно да вникнем малко навътре в нещата, за да видим реалността. Има три основни съставки на БВП - вътрешното потребление, инвестициите и търговският баланс. От тези три основни съставки, първите две спадат, намаляват и то много чувствително, особено що се отнася до инвестициите", коментира проф. Минасян.


В рамките на последните три години на тримесечна основа инвестициите реално спадат с по 15% всяко тримесечие, което според икономиста е направо катастрофално за икономика като нашата.

„Инвестициите спадат, вътрешното потребление също спада, единственото, което дава позитивно отражение върху БВП, е търговският баланс. Тук също трябва да влезем навътре - какво от търговския баланс? По отношение на търговията на стоки (ако оставим търговията на услугите, тоест туризма) това, което помпи износа, според статистиката, са суровини и материали.

Тоест това, което изнасяме, са суровини и материали. Какво по-специално от суровини и материали - това са на първо място цветни и черни метали, вероятно като отражение на ценовата динамика на международните пазари.

Вторият елемент, който помпи също суровини и материали, са тези за хранителната промишленост. Съвсем елементарно е, че този вид износ не може да бъде устойчив, тоест няма по какъв начин да расте, за да бъде помпа за дълго време на икономическия растеж. Ние не сме Русия, която се храни от износа на суровини и материали. Там има такава възможност, а при нас кое ще нараства?

Не може да нараства износът на цветни метали, тъй като нямаме ресурси общо взето. Не може да нараства и износът на суровини и материали за хранителната промишленост, защото също имаме ограничени суровини", обясни още той.

Така източниците на растежа у нас са съвсем лабилни. Това прилича много повече на подуване на болен човек, отколкото на ръст на здрав човек, допълни проф. Минасян.

„Ако погледнем платежният баланс, положението е съвсем трагично. Промени се моделът на външно платежните ни отношения.

Сега виждаме нещо, което на пръв поглед звучи много респективно и много обнадеждаващо- положителна текуща сметка на платежния баланс, която беше най-големият ни проблем до 2008 г. В същото време финансовата сметка направо изгърмя, премина „на червено".

Вече под път и над път можем да се запознаем с тези данни за чуждестранните инвестиции, които са се сринаха и за първото тримесечие на тази година имаме и някаква символична сума от 7-8 млн. преки чуждестранни инвестиции, което е нещо като жълти стотинки общо взето.

Всичко това се отразява и на нетното изтичане на валута от страната - за първото тримесечие на тази година около 500 млн. евро. Миналата година положението беше същото, дори много по-драстично и от 2009 г. насам имаме постоянно изтичане на валута. Това също е неустойчиво положение и ако продължава по такъв начин, вероятно нещо някъде ще изгърми", заяви още той.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Всъщност
# 0
18:08 | 16 August 2011
Всъщност вътрешните инвестиции растат с 9,5% спрямо същия период на 2010, в предходното тримесечие също имаха ръст. Потреблението расте само с 0,9%, включително и заради празните приказки на БАН-ски професори, които непрекъснато плашат хората, че някъде нещо все ще гърми.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg