Л. Богданов: Лиспва ни план Б за 2012 г.

662
Л. Богданов: Лиспва ни план Б за 2012 г.

Увеличението на минималната работна заплата е поредно отклоняване на вниманието от важните въпроси. Състоянието на пазара на труда е много обезпокоително, българската икономика продължава да губи работни места. Това каза икономистът от „Индъстри Уоч" Лъчезар Богданов.

По думите му - макар че отчитаме общо икономическо възстановяване през 2011 година, всъщност безработицата се увеличава и броят на работните места намалява.

Това е и проблемът на доходите - когато има по-малко работни места, заетите са по-малко, а от друга страна работниците и служителите имат по-малки възможности да договарят по-високи работни заплати.

Хората трябва да разберат, че благосъстоянието им и като цяло на голяма част от българските граждани, доходите им и личното им благополучие далеч не зависи от администрираната от правителството минимална заплата. Това, което е нужно на икономиката, е повече заетост, повече работни места, каза той. За да стане това, са нужни повече инвестиции, от което може да дойде по-осезаемо и по-видимо увеличение на доходите на хората.

В Бюджет 2012 липсва план Б, няма никаква яснота - ако нещата тръгнат да не се развиват според плана, какво да се прави, откъде да се отрежат разходи.

Очевидно е, че няма особена перспектива, за да се увеличават приходите, особено в краткосрочен план, тоест няма как правителството просто да реши да събере повече данъци особено в тежка икономическа ситуация и да го направи. Очевидно е, че другата алтернатива е да съкрати разходите, но няма никаква идея как и откъде могат да се съкратят някакви разходи относително бързо и спешно, без да се преминава през една цялостна процедура по актуализация на бюджета, каза той.

По думите му - икономическото положение в момента е много несигурно. Имайки предвид това, че България е отворена икономика, е доста вероятно да понесем както позитивите, така и негативите от всичко това, което се случва в другите икономики, основни наши търговски партньори.

Ние сме малка икономика и малък тласък от повече чужди инвестиции в страната много бързо би се отразил в по-голям растеж. От гледна точка на рисковете за бюджета, според мен не е толкова решаващ реалният икономически ръст.

По-важен е номиналният ръст, тъй като основната част от данъчните приходи са свързани със стопанските обороти, тоест ако има по-висока инфлация, дори при нисък ръст, бюджетът ще си изпълни приходите, поне в краткосрочен план. Бюджетът остава един и същ по отношение на разходите, но се увеличават или се очаква да се увеличат приходите. Това, което се променя, е, че искаме да постигнем по-малък дефицит, каза той.

Според Лъчезар Богданов е факт, че ако искаме да намалим дефицита, очевидно това е пътят - постепенно очакваме увеличение на приходите и същевременно задържаме разходите, за да свием дефицита.

По думите му - има голям проблем с това, че правителството не предприема някакви съществени реформи в управлението на средствата в публичния сектор, защото просто запазва модела на харчене в отделните сфери и заделя някакъв ресурс с минимални разлики между министерствата.

Подобна теза заяви и Петър Ганев, икономист от Института за пазарна икономика: „Положителното в този бюджет е, че запазва някаква стабилност, допълнително смъква дефицита и най-вероятно ще мине без особени публични протести и терзания, които наблюдавахме през последните години. Лошата му страна е, че запазването на статуквото води до някаква стабилност, но отлага проблеми, които съществуват и може би пропуснати възможности", каза той.

Устремът за реформи, който имаше в предните години и който в голяма степен не се случи, тъй като имаше и сериозно противоборство, вече го няма и по-скоро се залага бюджетът на статуквото, да се запази това, което е било тази година, заяви той.

Петър Ганев заяви, че правителството вече преполови мандата си и е малко вероятно да започне да прави тежките реформи във втората част на своя мандат. Направи някакви опити първата и втора година, донякъде успя, в по-голямата си част не успя да направи тежките реформи и сега като че ли вече по-скоро опитът е да се запази статуквото, стабилността и на държавните финанси.

По отношение на макрорамката и на приходите е важно да се каже, че правителството залага растеж, който е в рамките на нормалното, но предвид опасностите, които има в Европа и за световната икономика, като че ли можеше да се подходи още по-консервативно, да се подготвим за най-лошото, а ако се случи добрият сценарий, той ще бъде само от полза за нас, каза той.

По интервюта за агенция Фокус

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg