Лукойл: Поемаме част от скока на петрола с печалбата си

2325
Лукойл: Поемаме част от скока на петрола с печалбата си

"Тенденцията към поскъпване на горивата както у нас, така и в цял свят е резултат от комбинираното действие на множество причини", обясняват от Лукойл-България.

Нарасналото потребление в страни като Китай, Индия и Бразилия, сигналите за излизане от икономическата криза на най-големите световни потребители и свързаната с това инфлация бяха последвани от събитията в Северна Африка и Близкия Изток, които изостриха опасенията за редовността на доставките и настроиха пазара към запасяване. Това предизвика рязко покачване на котировките както във фючърсната търговия на нефт, така и на международния пазар на готови горива.

"Както се вижда от приложените диаграми 1 и 2, от началото на годината цените на суровия петрол и готовите горива на международните пазари са отбелязали скок от 23 на сто. В същото време, повишението на цената на дизеловото гориво в България за същия период е в рамките на 12 процента, изцяло за сметка на намаляване на търговската печалба.", заявяват от Лукойл.

Диаграма 1: Динамика на изменение на котировките на петрол и ДГ на международните пазари

 

Диаграма 2: Динамика на изменение на цената на дребно на ДГ в България от началото на 2011г.

 

Диаграма 3 дава отговор на постоянно задавания въпрос, защо у нас дизеловото гориво е по-скъпо от бензина.

 

Както е видно от диаграмата, в почти целия Европейски съюз (с изключение на Швеция) дизеловото гориво без акциз и ДДС е по-скъпо от бензин А95. Тази тенденция е трайна и е резултат от увеличеното потребление на дизел в световен мащаб. Поради социалните функции на дизеловото гориво обаче, повечето европейски страни са възприели такава данъчна политика, че след данъчно облагане крайната цена на бензина става по-висока от тази на дизела, както поради големите разлики в акцизните ставки (до 300 EUR на 1000 л), така и чрез различни облекчения - ниски или нулеви ставки за биодизел, преференции за различни групи потребители или по-ниско облагане с ДДС.

Към настоящия момент у нас почти половината от крайната цена на горивата (40-46%) се формира от държавни вземания - ДДС и акцизи. С повишаването на акциза в началото на годината и влизането в сила на изискването за 3% биокомпонент в дизеловото гориво, неговата цена нарасна. Поради липсата на акцизни преференции за гориво с 3% биосъставки и малката разлика между акцизните ставки на бензините и дизела (под 50 евро за 1000 л), крайната му цена надхвърля тази на бензин А 95 и тази тенденция може да се промени само чрез промяна в данъчната политика.

"При сегашната пазарна конюнктура бизнесът на транспортните фирми е силно затруднен. Тези затруднения обаче са причинени в много по-голяма степен от срива в строителния сектор и свиването на производството, които ги лишиха от огромен обем поръчки, отколкото от повишаването на цените на горивата, защото те са включени в цената на тяхната услуга. В този смисъл, претенциите им към производители и дистрибутори на горива са необосновани.", допълват от Лукойл.

Пазарът на горива в България е напълно свободен и при наличието на пет рафинерии в пряко съседство, няма никакви пречки за внос на горива по законосъобразен начин, ако техните цени са по-изгодни от тези на бургаския комбинат. При наличието на над 3000 бензиностанции с различни собственици, при стотици търговци на едро, конкуренцията в отрасъла е много по-силен и действащ регулатор от всеки регулаторен орган, тъй като всяко необосновано покачване на цените води до загуба на пазарен дял за съответните търговци на горива.

Лукойл-България следи постоянно международните котировки и реагира веднага на всяка тенденция към успокоение на обстановката със съответно понижение на цените, както вече направи през вчерашния ден, заявяват от компанията.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

tenero
# 0
15:03 | 10 March 2011
Гавра..
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg