Максимално ограничаване на корупцията - цел на Стратегията за прозрачно управление

371
Максимално ограничаване на корупцията - цел на Стратегията за прозрачно управление

108 мерки в публичната и стопанската сфера и активизиране на сътрудничеството с гражданското общество са залегнали в Програмата за изпълнение на Стратегията за прозрачно управление и за превенция и противодействие на корупцията до края на 2008 г. Документът е изготвен на базата на анализ на досегашното изпълнение на Стратегията и постигнатите резултати. Целта е максимално да бъдат ограничени предпоставките за корупционни действия и да бъде осигурена прозрачност върху дейността на администрациите, съобщиха от правителствената информационна служба.

Годишният план, приет на днешното правителствено заседание, съдържа мерки както за противодействие на корупцията по високите етажи на властта, така в централната и местната администрации, прозрачното и ефективно управление на системата на здравеопазването и на образованието, предоставянето на качествени обществени и административни услуги, прозрачно управление на обществените финанси, превенция на корупцията в администрирането на данъчните и митническите приходи, обществените поръчки и концесии, във формите на публично-частното партньорство, сътрудничество с гражданските организации и др.

Докладът за дейността на Комисията за превенция и противодействие на корупцията, който бе разгледан едновременно с плана за 2008 г., съдържа отчет за изпълнението на показателите за напредък (bench marks) по механизма „оценка и сътрудничество” в борбата с корупцията, законодателните промени, дейността по министерства и ведомства.

За периода януари – декември 2007 г. инспекторатите в централната администрация са извършили общо 3122 проверки. В резултат на тях 82-ма служители са уволнени за корупционни действия, 18 са временно отстранени, 13 са преназначени с оглед изваждане от корупционна среда, образувани са 258 дисциплинарни производства, прокуратурата е сезирана по 68 случая, а 4-ма са осъдени с влязла в сила присъда.

В МВР освободените за корупционно поведение са 44-ма, на 35-има са наложени други дисциплинарни наказания, 6-има са преназначени. На прокуратурата са предадени 40 служители.

Инспекторатът на Агенция „Митници” е извършил 1059 проверки и вътрешни разследвания по всички постъпили сигнали, свързани с евентуални неправомерни деяния на митнически служители. В резултат на това са образувани 57 дисциплинарни производства срещу митнически служители. Наложени са 56 дисциплинарни наказания, включително 20 уволнения. Четири сигнала са изпратени в прокуратурата.

106 от задължените 253 политически партии са представили в срок годишните си финансови отчети за 2006 г. Сред тях са всички парламентарно представени партии. За констатираните нарушения и неподадените отчети са съставени над 200 акта.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg