Малките и средни предприятия в столицата 48 хиляди

496
Малките и средни предприятия в столицата 48 хиляди

Действащите предприятия от малкия и средния бизнес в Москва са 215 хиляди, каза при откриването на кръглата маса "Икономическо сътрудничество Москва - България" кметът на Москва Юрий Лужков. Той е на посещение у нас по покана на столичния кмет Бойко Борисов, припомня БНР.

40% от бюджета на Москва се формират от малкия и средния бизнес, допълни кметът на руската столица. Бюджетът на града е един трилион рубли, което я нарежда на второ място след Токио по местни финанси. В московското правителство действа специален департамент за развитие на малкия и средния бизнес, с чиято помощ се предоставят терени за строителството на технопаркове.

Пропорциите на малкия и средния бизнес в Москва са по-големи от тези в други европейски държави. Малкият бизнес се нуждае от подкрепа, ако държавата и правителството на Москва очакват резултати от него. Всеки бизнес в началото има нужда от правна помощ, продължи Лужков и затова в московските райони се създават центрове за подготовка на юридически кадри. В изграждащите се технопаркове за малкия и средния бизнес Московската община инвестира в строителството на социални заведения и съоръжения за спорт. По уговорка с фирмите, занимаващи се с рекламна дейност в московската столица, 15% от приходите й са насочени към реклама на предприятия и на социална реклама на малки предприятия и социална реклама на столичното кметство. Департаментът за малък и среден бизнес, който работи в московското правителство, участва и в изготвянето на проекти за този бизнес.

Пред присъстващите на кръглата маса заместник-кметът на Столичната община Минко Герджиков подчерта, че преди 10 години стокообменът с Русия е бил в размер на 10 млрд. долара. Сега в момента той е само 10 млн. долара, допълни той. Според него е възможно в рамките на няколко години стокообменът да се повиши и да достигне старите си нива, като основа за това му предположение са няколко стратегически проекти, по които се работи в момента.

Малките и средни предприятия на територията на София са 48 хиляди и в тях са заети общо 320 хиляди души. Те работят в сектора на услугите и търговията, каза Герджиков. 87% от продажбите в столицата се реализират от малки и средни предприятия.

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg