Масови данъчни проверки по Черноморието

1136
Масови данъчни проверки по Черноморието

Масови данъчни проверки започват от тази нощ по цялото българско Черноморие, съобщават от НАП. Стотици инспектори, включително командировани от вътрешността на страната ще следят за укрити обороти и данъчни нарушения в хотели, ресторанти, дискотеки и други търговски обекти. Данъчно присъствие ще има и на фестивала „Spirit of Burgas", както и в курортните комплекси „Албена", „Златни пясъци" и „Слънчев бряг".

Освен в големите курорти проверки ще се правят и в по-малките населени места по крайбрежието. Целта на данъчните е да извадят „на светло" максимална част от оборотите, които досега търговците са укривали. Ще се проверява още дали заетите в заведенията се осигуряват на реалните си заплати за това дали са внесени дължимите по закон осигурителни вноски.

Анализ на риска, направен в НАП показва, че 88% от нощните заведения в страната укриват оборотите си, което носи средногодишна щета на фиска от около 12 млн. лв. Основните способи за избягване на облагане, според анализа, са неотчитане на оборота изобщо или последващи манипулации на касовите апарати. Проверките по морето са част от мерките за третирането на риска, които приходното ведомство е предвидило в Програмата си за минимизиране на рисковете за тази година.

Припомняме, че само за две нощи през изминалия уикенд 500 000 лв. оборот бяха регистрирани на касовите апарати в четирите от най-големите увеселителни заведения в Слънчев бряг заради присъствието на данъчните. По време на проверките миналата седмица инспекторите установиха, че 7000 от всеки 10 000 лв. оборот не се декларират от собствениците на нощните клубове и върху тях не се внасят данъци. В една от дискотеките бе установено, че приходите от вход за целия юли са били в размер на 10 лв., а само за една нощ в петък постъпленията от такса вход са били близо 10 000 лв.

От НАП съобщават, че откритото наблюдение на обекти в Слънчев бряг ще продължи до края на активния туристически сезон, като на фирмите, за които е констатирано, че укриват голяма част от оборота си ще бъдат възложени ревизии за последните 5 години. Според инспекторите на НАП данните, събрани от наблюдението ще са достатъчни, за да се изчисли по аналогия действителния оборот на заведенията за последните години и те да бъдат обложени с укрития данък заедно с лихвите за всички недекларарини приходи назад във времето. Ревизии се възлагат и на рискови лица, идентифицирани не чрез оперативни наблюдения, а чрез анализ и съпоставка на съществуващите бази данни.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg