Масово не се спазва Закона за административния контрол върху стопанската дейност

402
Масово не се спазва Закона за административния контрол върху стопанската дейност

Зам.-председателят на БСК Камен Колев участва в среща, посветена на ограничаването на регулаторните режими на общинско ниво. Форумът бе организиран от Министерството на държавната администрация и административната реформа.

В дискусията участваха представители на администрацията на Министерския съвет, Министерството на държавната администрация и административната реформа, Сметната палата, Националното сдружение на общините в Р България, Българската стопанска камара и всички областни управители.

Форумът бе открит от министъра на държавната администрация и административната реформа Николай Василев.

С изказвания по темата се включиха председателят на Сметната палата Валери Димитров, Снежана Димитрова - директор на дирекция в МС, изпълнителният директор на Националното сдружение на общините в Р България Гинка Чавдарова, областните управители на Варна, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Монтана и др.

Камен Колев запозна участниците с проведените от БСК серия от изследвания в областта на регулаторните режими и представи основните предложения на бизнеса за постигане на по-добро административно обслужване.

Бе констатирано, че съществуват два основни проблема:

- Как да се идентифицират незаконните режими, които общините вкарват с наредби.

- По какъв начин общините да отменят тези незаконни режими.

В хода на дискусията бе решено Националното сдружение на общините и областните управители да предоставят на общините изчерпателни списъци с въведените със закон режими, като всички останали се считат за неправомерни.

Участвалите в срещата областни управители се ангажираха да направят проверки за наличие на неправомерно администрирани регулативни режими на територията на съответните области.

Бе поет ангажимент, също така, да се направи преглед на механизмите за формиране на таксите, събирани от общинските администрации по отделните режими, и да се търси унифициране на правилата за формиране на размера на таксите за една и съща регулация в отделните общини.

Основният извод от срещата бе, че масово не се спазват текстовете на Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност.

Снимка: БСК

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg