Мечтата на иманярите: Къде по българските земи има заровени съкровища?

1425
Мечтата на иманярите: Къде по българските земи има заровени съкровища?

© Pixabay

Легенди разказват за десетки неоткрити все още съкровища, които са заровени по бълтарските земи.

Хазната на цар Иван Шишман е обект на дългогодишни търсения от иманярите. Известно е, че българският цар не е дал нито едно голямо сражение на турските войски и впоследствие е пленен. За това къде и как е скрита съкровищницата на тогавашната ни държава обаче няма никакво сведение.

Някои историци твърдят, че по онова време страната ни е в голям упадък и е възможно да не е имало никакви богатства. От друга страна, колкото и да е беден един царски двор, в него все е имало ценни предмети и накити, предавани по наследство. Трети предполагат, че турците са взели всичко ценно от Иван Шишман.


Една версия пък гласи, че цялата хазна на шишмановия царски двор е откарана с волски каруци до Черепишките скали. Там, в една от пещерите, е скрито съкровището на последния български цар. След като укрили ценностите, царските хора затрупали входа на пещерата с големи камъни и скални отломъци.

После всички те загинали в различни битки у нас и в Румъния и тайната останала скрита. Не е ясно как тази легенда е стигнала до наши дни, но стари иманяри твърдят, че е родена още преди столетие, посочва вестник Монитор.

Най-големият банков обир в света е извършен с хартиена бележкаТой е организиран през април 2003 г. в Ирак, малко преди американската инвазия

Друга легенда ни праща в района край Симеоновград. Там са руините на римската крепост Костанция, току на възвишението Хисар. Останали са зидове, дебели по 2-3 метра. Преди години, когато тук започнали разкопки, били открити подземни тунели, които опасвали крепостта като лабиринт.

Според познавачи тук отсядали последните римски императори. В тайните подземия те криели богатствата си, заграбени от различни народи. Под ударите на варварите обаче крепостта не устояла и паднала. Римляните се изтеглили, много от тях били избити. Съкровищата обаче останали под крепостта.

Подобни легенди разказват за различни съкровища, заровени от римляните, край днешния Тополовград. Едни били на самия връх Вишеград, други - под стените на древната крепост Палеокастро, на около 2 км западно от града.

Възбуждащи страстите са неоткритите и до днес иманета на Индже войвода, Хайдут Велко, Вълчан войвода, Сирма войвода и др. Край Плевен, до моста на р. Вит, се е предал Осман паша с войската си през Руско-турската освободителна война. Легендите разказват, че пашата скрил парите и ценностите на огромната си армия, за да не попаднат в руски ръце.

Десетки иманяри са си пробвали късмета в този район, но освен някоя калъчка, ръждасяли щитове и оловни куршуми от онези времена, друго не открили.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg