МФ не пласира цялото предложено количество ДЦК на аукцион

792
МФ не пласира цялото предложено количество ДЦК на аукцион

© Profit.bg

Министерството на финансите предложи за продажба петгодишни облигации с падеж 30 март 2016 г. в размер на 50 млн. евро и лихвен процент 4 % годишно.

До участие в аукциона вчера са били допуснати поръчки със съвкупна номинална стойност 78.46 млн. евро, в т.ч. несъстезателни поръчки със съвкупна номинална стойност 5 310 000 евро. Постигнатият коефициент на покритие е 1.57.

Съгласно взето от Министерството на финансите решение са одобрени поръчки в размер на 34.51 млн. евро при среднопретеглената годишна доходност от 3.50 на сто.

Преди две седмици на аукцион за същата емисия в размер на 35 млн. евро бе постигната доходност от 3.47%. Тогава предложеното количество бе изцяло записано, като поръчките на първичните дилъри достигнаха над 116 млн. евро (коефициент на покритие 3.33).

От МФ отбелязват, че постигната на аукциона доходност е по-ниска от тази по облигациите със сходен матуритет на редица държави със сериозно присъствие на дълговите пазари, като Италия – 4.79%, Полша – 5.02%, Турция – 9.52%, Литва 5.84% и Румъния – 6.75%.

Както и на предходния аукцион за емисията, анализът на инвеститорската база показва водеща позиция на банките, които придобиват 76% от одобреното количество книжа, следвани от пенсионните фондове с 14%.

След този аукцион общият номинал на емисията в обращение достигна 213.5 млн. евро. Емисията беше пусната на пазара в края на март 2011 г. и към настоящия момент приблизителният й остатъчен матуритет е четири години.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg