МФ пласира 1-годишни ДЦК при доходност от 2.35%

673
 МФ пласира 1-годишни ДЦК при доходност от 2.35%

Министерството на финансите проведе на 6 декември за втори път през тази година аукцион за емисия държавни ценни книжа с матуритет от 1 година.

Постигната на аукциона среднопретеглена годишна доходност е 2.35% за одобреното количество ДЦК в обем от 35 млн. лв. Резултатите надхвърлиха базовите индикатори на предходния аукцион за продажба на ДЦК със същата матуритетна характеристика. Наблюдава се намаляване на постигната доходност за емисията с 45 базисни точки, в сравнение с предходния аукцион. Спрямо аналогичните германски бенчмаркови съкровищни бонове, постигнатият спред е най-ниският постигнат на всички аукциони, проведени през текущата година.

На проведения вчера аукцион беше отчетен много висок инвеститорски интерес от страна на всички първични дилъри на държавни ценни книжа, както и от банки непървични дилъри. Общият номинал на заявените поръчки достигна близо 156 млн. лв., а търсенето превиши предлаганото количество близо 5 пъти. Постигнатият коефициент на покритие от 4.46 е по-висок спрямо предходната емисия краткосрочни ДЦК.

Като основни фактори за повишения интерес към пазара на ДЦК, като цяло, могат да се откроят подобряването на фискалната позиция на страната и високата ликвидност в целия финансов сектор. Паралелно с това положителните индикатори кореспондират с възприемането на ДЦК по вътрешния дълг като инвестиционно направление с атрактивно съотношение доходност/риск.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg