МФ понижи прогнозата за растеж на българската икономика

550
МФ понижи прогнозата за растеж на българската икономика

© minfin.bg

Министерството на финансите понижи прогнозата си за растеж на българската икономика както за тази година, така и за следващите 2020 и 2021 г., сочи най-новото издание на пролетната макроикономическа прогноза на финансовото ведомство.

Така, според обновената прогноза, брутният вътрешен продукт на страната ни ще запише реален ръст от 3.4% през тази година. За сравнение, в есенната макроикономическа прогноза на Министерство на финансите се очакваше ръст на БВП от 3.7% за тази година.

Настоящата прогноза за растеж е по-ниска и от очакванията на Европейската комисия, която посочи в своята зимна макроикономическа прогноза, че очаква ръст от 3.6% през 2019 г.

Финансовото минитерство понижава очакванията си за растеж през 2020 и 2021 г., прогнозирайки повишение от 3.3% и за двете години. В есенното издание на прогнозата очакванията бяха за ръст от 3.5% за всяка една от следващите две години.

От своя страна, ЕК очаква в зимната си прогноза растежът на българското БВП през 2020 г. да бъде в размер на 3.6%.

През 2018 г. реалният растеж на брутния вътрешен продукт на България достигна 3.1% при очакван ръст от 3.6% в есенната прогноза, посочват от МФ.

По-ниският растеж се дължеше на слабото представяне на износа, което се отрази в отрицателен принос на нетния износ от 2.8 пр.п. В същото време вътрешното търсене отчете по-висок растеж от очаквания, движено основно от силния ръст на частното потребление.

Според пролетната прогноза на МФ, БВП ще се повиши с 3.4% през 2019 г. Планираното увеличение на публичните инвестиции и нарастването на износа ще имат основен принос за по-високия растеж, в сравнение с 2018 г., пише в прогнозата.

Частното потребление ще продължи да отчита устойчиво развитие, но темпът ще се забави, в сравнение с предходната година, посочват от министерството.

С кого търгува България?У нас битуват множество представи за търговските взаимоотношения на страната ни, които понякога се разминават с реалността

Според прогнозата безработицата ще остане ниска и през тази година.

В периода 2020-2022 г. растежът на заетостта се очаква да отслабне и постепенно да премине към намаление от 0.1% през 2021 г. и 0.3% през 2022 г.

Това ще бъде повлияно от ограниченията от страна на предлагането на труд, обусловени както от негативните демографски тенденции и намалението на работната сила, така и от бързото изчерпване на свободния трудов ресурс от безработни и лица извън работната сила (обезкуражени), които най-бързо биха могли да задоволят търсенето на труд, пише в прогнозата.

Коефициентът на безработица ще запази тенденцията на намаление, която ще се реализира с все по-бавни темпове, до достигане на около 4% през 2021–2022 г

Повишението на доходите ще продължи и през тази година, с тендеция да започне да забавя темпа си на растеж през идните периоди. Компенсацията на един нает се очаква да се повиши през тази година с 7.8%, като през следващите 2020, 2021 и 2022 г. темпът на растеж ще се понижи до съответно 6.6%, 6.3% и 6.1%.

Инфлацията в края на 2019 г. се прогнозира да бъде 2.4% - малко по-висока, в сравнение с края на 2018 г. Цените на храните се прогнозират да бъдат по-високи поради спада в произведената продукция и добавената стойност в селското стопанство и увеличените енергийни разходи от предходната година, а също така и от очакваното повишение в международните цени на някои зърнени храни през 2019 г.

Домакинствата теглят все повече кредитиПотребителското и жилищно кредитиране записват двуцифрено повишение в рамките на последната година

В периода 2019–2022 г. кредитирането за частния сектор ще продължи да нараства при очаквания за добра икономическа активност, увеличение на разполагаемия доход и нарастващо потребление на домакинствата. Привлечените депозити в банковата система също ще продължат да нарастват през целия прогнозен период.

Рискове пред прогнозата

Нестабилната геополитическа обстановка, нарасналият брой протекционистични мерки и по-силно от очакваното забавяне на икономическата активност в ЕС са основните рискове пред българската икономика, идващи от външната среда.

Ограничителните мерки във външната търговия започнаха да се отразяват върху икономическата активност в част от развиващите се страни. На свой ред, забавяне на международната търговия генерира опасност от по-силно от очакваното забавяне на икономическия растеж в ЕС.

Липсата на ясни и предвидими очаквания за развитието на турската икономика поддържат опасенията от нов спад на износа за южната ни съседка.

Невъзможността за сключване на споразумение между Обединеното кралство и ЕС създава допълнителна несигурност за външната търговия, както за България, така и за страните от ЕС. Реализацията на тези рискове би увеличила отрицателния принос на нетния износ за растежа на БВП и би довела до ускорено влошаване на баланса по текущата сметка.

От влиянието на външната среда, евентуално увеличение на несигурността сред икономическите агенти в страната би довело до отлагане на решения за покупки и инвестиции.

Изпълнението на заложените публични инвестиционни проекти до голяма степен ще определя динамиката на общите вложения в икономиката през настоящата година.

Отлагането им би довело до забавяне на икономическия растеж през 2019 г., а техните положителни ефекти за икономическото развитие биха се изместили в следващите години от прогнозния период.

Основните фактори, които ще определят риска пред реализиране на прогнозата за динамиката на кредита за частния сектор и могат да доведат до по-ниско от очакваното търсене на кредити, са: повишена несигурност по отношение на икономическата среда, влошаване на доверието на потребителите.

Допълнителни фактори, които носят риск за прогнозата, са действията на банките, свързани с продажбата на кредитни портфейли, както и потенциални ефекти върху кредитната им активност, в резултат от по-високото ниво на антицикличния капиталов буфер, както и новия макропруденциален инструментариум по отношение на банковото кредитиране.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Ba Na Hills - слънчевата земя на чудесата

Кацнал на висок хълм, който гарантира прекрасен природен пейзаж,...