Министерството на финансите ще съди БТК за 80 млн. евро

565
Министерството на финансите ще съди БТК за 80 млн. евро

Министерството на финансите ще наеме международен правен консултант по делото за 80 млн. евро, които БТК дължи във връзка с последващата приватизация на БТК.

Това заяви представител на Министерството на финансите по време на обсъжданията в Комисията по икономическа политика към НС за дължимите към държавата средства, вследствие на приватизационни сделки.

Депутатите обсъдиха заедно с представители на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма в лицето на министър Трайчо Трайков и двама негови заместници представителите на агенцията за следприватизационен контрол, както и Агенцията по приватизация възможностите за възстановяване на над 1 млрд. лева задължения към държавата.

Според Атанаска Бозов, изпълнителен директор на Агенцията за следприватизационен контрол, голяма част от дължимите суми няма как да бъдат върнати поради липса на имущество, с което да бъде обезщетена държавата. За 160 млн. лева вече има решения и те могат да бъдат събрани, но не на 100%, заяви Бозова.

Други 167 млн. лева са от дружества, които са вече в ликвидация и държавата няма как да си върне парите от тях. Само едно дружество е поискало разсрочване на задълженията преди да бъде осъдено, други три са направили това след решение на съда.

Проблемът със събираемостта на вземанията е липсата на юристи, които да водят делата в съда. От миналата година, когато е обявено сливането и дори закриването на двете агенции, свързани с приватизацията, са напуснали 67 души, а на агенцията за следприватизационен контрол остават още 750 иска. Досега тя е успяла да върне 360 млн. лева.

Съдът е отменил задължение за 63 млн. лева и 8 млн. долара. Депутатите поискаха по-конкретни данни за това какво реално може да влезе в бюджета до края на тази година, както и прогноза за събираемостта на вземанията за по-дълъг период.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg