Министрите със срок до петък да върнат бонусите

755
Министрите със срок до петък да върнат бонусите

Развръзка на сагата „Бонуси”?

В началото на правителственото заседание Бойко Борисов нареди на всички министри, зам.-министри, началници на политически кабинети, областни управители и техните заместници да върнат или да дарят взетите бонуси до петък:

"Който не ги е върнал или дарил в сметката за болните деца, в понеделник – ако е министър, ще има структурни промени в парламента, ще внеса за смяната му. Ако е заместник-министър, ще го уволня, а ако е началник на политически кабинет и не е уволнен от съответния министър, ще бъде сменен министърът", закани се Борисов, цитиран от "Фокус".

Борисов призова това да направят и от предишния кабинет „които в пъти повече са взели от нас”.

"Длъжностните лица - министри, зам.-министри, началници на политически кабинети, областни управители и зам.-областни управители в условията на криза няма да вземат допълнителни пари", категоричен бе премиерът.

До този момент единствено подалата оставка шефка на Здравната каса Нели Нешева дари своя бонус от 12 000 лв. Отстранената председателка на Агенцията по вписванията Виолета Николова, за която се оказа, че е взела много повече - 73 000 лева, обаче заяви, че няма тези пари в банка и не може да ги върне.

Междувременно и днес споровете между опозицията и ГЕРБ продължиха, след като мнозинството в парламента отхвърли предложение на БСП за изслушване на вицепремиера Симеон Дянков за получените бонуси през 2011 г. от изпълнителната власт.

Въпреки това промени ще има. Висшите администратори категорично не трябва имат право на бонуси, заяви пред БНР Искра Фидосова – зам.-председател на ПГ на ГЕРБ и председател на правната комисия в Народното събрание. Тя добави: Това е една лоша и порочна практика. Висшите държавни служители са се възползвали от текстове в 34 закони. Те правят извода, че след като за служителите може, те също се приравняват към служителите и са си начислявали допълнителните възнаграждения. Сега отменяме тези текстове в тези закони.

В 90% от съдържанието на законопроекта за промени в Закона за държавния служител се съдържат разпоредби за отмяна на всички тези разпоредби във всичките тези закони. Това ще важи от началото на 2012 г. Няма как да важи за миналата година“, посочи Фидосова и добави:

Предвиждат се промени по отношение на формирането на възнаграждението за държавните служители. Предлага се отсега нататък възнагражденията да бъдат с два вида характер – постоянни и непостоянни. Брутната заплата се заменя с нов термин, който е основна заплата, и допълнителни възнаграждения с постоянен характер. С постоянен характер са тези възнаграждения за привличане и задържане на служителите за изпълнение на длъжности с особено важно значение за администрацията и други. Допълнителните възнаграждения с непостоянен характер са тези за нощен труд, за извънреден труд и 3 нови критерия – допълнителни възнаграждения за времето на разположение на работодателя, за постигнати резултати и за изключителни постижения. Премахваме допълнителното възнаграждение за прослужено време.

Бонуси за 15 хил. лв., 30 хил. лв. – това няма как да се случи.

Очаква се през април да влязат в сила наредбите, които определят новите максимални размери на основните заплати и на допълнителните възнаграждения на държавните служители.

Тя посочи, че въпросът с участието на висши администратори в бордове на фирми също ще бъде решен в следващите няколко месеца. Преди края на мандата промените трябва да са влезли в сила“.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

любопитен
# 0
15:02 | 29 February 2012
Те бонусите са ясни и който е взел,сега ще ги върне няма къде да ходи. Но на мен ми интересно,какво правеше с официалната делегация в Тунис Огнян Донев след всичките тези скандали напоследък,за цените на лекарствата на Софарма,които са в пъти по-високи от съседните страни??? Такъв човек като него е срам за българския бизнес и не знам на кой му е хрумнала глупавата идея да го включат в делегацията? И след като е в такива делегации,после ние как да очакваме правителството да се бори с монополните цени на Софарма,просто няма как!!!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg