Мисия „Здравеопазване и защита на потребителите” към ЕК - от 20 до 22 ноември

692
Мисия „Здравеопазване и защита на потребителите” към ЕК - от 20 до 22 ноември

От утре, 20 ноември, до 22 ноември 2007 г. ще се проведе мисия на ГД САНКО „Здравеопазване и защита на потребителите” към ЕК. Целта на проверката е да се инспектира дейността на Системата за бързо съобщаване в случай на опасност за човешкото здраве от храни и фуражи (RASFF).

Системата се координира от Националната контактна точка, разположена в дирекция “Безопасност и контрол на храни и фуражи” на МЗП. Тя обезпечава ефективната работа на административните подразделения на Министерство на земеделието и продоволствието и Министерство на здравеопазването, които осъществяват официалния контрол на храни и фуражи.

Структурата на системата включва Централно управление на Националната ветеринарно-медицинска служба, 28-те Регионални ветеринарно-медицински служби, Дирекция столичен ветеринарно-санитарен контрол, 8-те Гранични инспекционни ветеринарни пунктове, Централна лаборатория по ветеринарно-санитарна експертиза и екология, Национален диагностичен научноизследователски ветеринарно-медицински институт, Национална служба по зърно и фуражи, Дирекция „Опазване на общественото здраве” на МЗ, 28 - те Регионални инспекции за опазване и контрол на общественото здраве, Национален център по радиобиология и радиационна защита и Национален център за опазване на общественото здраве.

Целта на Системата е да предпази потребителите от всякакъв вид вредни въздействия или от потенциален риск от храни или фуражи, както и да осигури бърз информационен обмен между България, страните-членки на ЕС и ЕК за наличие на опасни за човешкото здраве храни и фуражи с оглед предприемане на адекватни мерки за предотвратяване на тяхното разпространение и консумация.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg