Мобилтел не е спазил крайния срок за въвеждане на новата роуминг тарифа

370
Мобилтел не е спазил крайния срок за въвеждане на новата роуминг тарифа

Повечето мобилни оператори в Европейския съюз (ЕС) са изпълнили новото законодателство за по-евтини такси на услугата роуминг, като много малко са "черните овци", които са нарушили правилата, обяви днес Европейската комисия, съобщава БТА.

Съгласно новите правила мобилните оператори трябваше до 30 юли 2007 г. да предложат на клиентите си така наречената Евротарифа с таван от 49 евроцента на минута за изходящите и 24 евроцента на минута за входящите обаждания на територията на чужда държава.

Съгласно нормативната уредба услугата трябва да бъде активирана не по-късно от един месец, след като клиентът е изразил желание.

Комисията съобщи, че повечето мобилни оператори са спазили новите правила и са предложили Евротарифата още в началото на юли. Много от тях са въвели тарифата преди крайния срок, а някои са предложили Евротарифата на цена под указаните граници.

В резултат на това около 50 процента от потребителите в Европа вече са изпитали ползата от значително по-ниската тарифа на услугата, подчерта ЕК.

Компаниите, които все още упражняват непрозрачна и антиконкурентна дейност, ще бъдат разследвани и наказани при необходимост, съобщиха еврослужителите.

Според подробната таблица, публикувана от ЕК, люксембургският оператор Воксмобил (Voxmobile) не е успял да предложи на клиентите си новата роуминг тарифа до 30 юли 2007 година, каквито са изискванията.

Словенският оператор Тусмобил (Tusmobil) и българският Мобилтел (Mobiltel) също не са спазили крайния срок за въвеждане на новата тарифа.

Кипърският мобилен оператор Ситамобил (Cytamobile) е определен като "изключително закъснял" с предлагането на новата тарифа, чието активиране е насрочено чак за 30 август.

Представителите на ЕК подчертаха, че ако разпоредбите на новия европейски регламент бъдат нарушени, националните регулаторни органи ще могат да налагат глоби.

Комисията съобщи, че повечето оператори автоматично са прехвърлили клиентите си на Евротарифата, уверявайки ги, че в най-скоро време ще усетят ползата от по-ниската цента.

Най-евтината тарифа, която е въведена до момента, е 31.5 цента на минута за изходящите и 12,6 цента на минута за входящите обаждания на територията на чужда държава, допълни ЕК.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg