МОСВ подписва споразумение за създаване на звена за управление на проекти по ИСПА

410
МОСВ подписва споразумение за създаване на звена за управление на проекти по ИСПА

Споразумение за създаване на звена за управление на проекти по ИСПА в общините ще подпишат Министерството на околната среда и водите и общините, в които се изпълняват такива проекти. Това беше уговорено днес на среща на министър Джевдет Чакъров с кметове и заместник-кметове.

Идеята е на МОСВ. Целта е да се ангажират максимално общините с изпълнението на проектите, защото след това те ще ползват обектите и е изцяло в техен интерес те да са изпълнени качествено и в срок, каза министър Чакъров. Той посочи още, че звеното ще е полезно на общините и да натрупат опит в управлението на проекти и да са готови да поемат тези дейности напълно самостоятелно при реализацията на проекти по оперативните програми.

Звеното за управление няма да дублира работата на строителния надзор, но също ще следи изпълнението на всички дейности и ако бъдат открити нередности и проблеми, ще информира МОСВ като възложител, за да бъдат отстранявани своевременно и да не се допуска забавяне.

Всички представители на общините, участвали в срещата, сред които Шумен, Монтана, Смолян, Ловеч, Севлиево, Бургас и др., подкрепиха създаването на звеното за управление.

Приветстваме създаването на звено за управление на проекти по ИСПА, няма да изземваме функции на надзора, но можем да се намесваме успешно при взаимоотношенията на строителите с местните ВиК, енергодружества, БТК, за да съдействаме при решаване на проблеми, каза Румен Ангелов, заместник-кмет на Монтана.

В Смолян вече е създадено такова звено и работи от два месеца, съобщи заместник-кметът Румяна Янчевска, която е ръководител на звеното.

Беше прието предложението на кмета на Попово Людмил Веселинов споразумението да бъде подготвено за подписване до началото на юли.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg