МРРБ ще сключва само финансово обезпечени договори

592
МРРБ ще сключва само финансово обезпечени договори

Практиката от 20 години насам да се разписват финансово необезпечени договори е фактор, който генерира корупция, посочи Росен Плевнелиев, министър на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) на България, по време на на кръглата маса, посветена на предизвикателствата на скритата икономика пред развитието и конкурентоспособността на България. Събитието е организирано от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) и фондация Фридрих Еберт.

Според министъра риск от корупция може да се породи при процедурите по обществени поръчки и обявяването на победителя, както и в момента на разплащанията. „Разписани са финансово необезпечни договори, каквато е практиката от 20 години насам и всичко това генерира корупция", посочи Росен Плевнелиев. - „В края на миналата година бяха разплатени 4.2 млрд. лв. Тази година направихме анализ на всички фактури и от 1 януари 2010 г. ще работим само по 100% финансово обезпечени договори".

При подобна практика, според министъра, се обезсмисля плащането на подкупи, защото от компаниите знаят, че договорите им са финансово обезпечени. Той уточни, че се предвижда спирането на договори за 160 млн. лв., по които няма осигурено финансиране. „Колкото имаме, толкова". С тези думи Росен Плевнелиев описа модела на работата на новия екип в МРРБ, като посочи, че това е един вид малка революция.

Що се отнася до тръжната процедура по изграждане на Автомагистрала Тракия, Росен Плевнелиев коментира, че очаква да се спестят на обществото между 250 - 300 млн. евро., поради прозрачността на процедурата, при предишна цена от 619 млн. евро, постигната при една непрозрачна процедура.  

„Корупцията се ражда, когато бизнесът и гражданите обикалят по ведомствата и се молят за услуги. Правителството трябва да намери воля за въвеждане в експлоатация на електронното правителство и да не се налага гражданите да ходят никъде", каза още Плевнелиев.

Той припомни, че досега по темата е имало 6 концепции, 7 държавни институции са се упражнявали по въпроса, като в крайна сметка са разходени 132 млн. лв. за електронното правителство. „Но имаме ли нещо насреща", попита министърът, давайки за успешен пример Естония. „Ако успеем да направим това, ще имаме феноменални резултати", каза в заключение Плевнелиев.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg