На КСНС беше постигнат консенсус

827
На КСНС беше постигнат консенсус

Завърши заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС). На заседанието бяха обсъдени две теми - мерките за ефективното усвояване на парите от еврофондовете и как протича изпълнението на изискванията на Брюксел в борбата срещу корупцията и организираната престъпност.

Становището

„КСНС потвърждава разбирането, че установеният в края на 2006 г. между България и Европейската комисия механизъм на взаимодействие е важен инструмент на реформата в съдебната власт и в противодействието на организираната престъпност и корупцията", се казва заключителното становище на КСНС, съобщават от Президентството.

„КСНС подкрепя Графика за неотложните мерки и действия на правителството и органите на съдебната власт, с цел ускоряване на съдебната реформа, борбата с корупцията и организираната престъпност за превръщане на положително оценените резултати в тенденции, както и за преодоляване на слабостите".

С това Консултативният съвет се ангажира със спешното провеждане на съдебни реформи в посочените насоки.

На основата на представения от вицепремиера Симеон Дянков доклад „Мерки за подобряване усвояването на средствата от ЕС", КСНС анализира проблемите, посочени в доклада на ЕК от м. юли 2008 г., довели до сериозните пречки България да използва средствата, предоставени от Европейския Съюз в критично важния период, непосредствено след присъединяването на страната към ЕС, както и предприетите впоследствие мерки.

Като отбелязват постигнатия напредък, участниците в заседанието се обединиха около подкрепата за следните приоритетни насоки и мерки:

1. Осигуряване на ефективно функционираща интегрирана система за управление и контрол, базирана на ясни и работещи процедури, гарантиращи добро и прозрачно финансово управление на средствата от Европейския съюз.

2. Гарантиране както непрекъснатост на управлението на оперативните програми, финансирани със средства на ЕС, така и предприемане на координирани мерки от страна на всички правителствени институции за отстраняване на установените слабости в системите за управление и контрол, изготвяне на ревизирани доклади за оценка на съответствието, с цел получаване на потвърдена положителна оценка на съответствието, която ще гарантира, че системите за управление и контрол по оперативните програми са надеждни и функционират.

3. Доизграждане и осигуряване на пълна функционалност на системата за управление и наблюдение на средствата от ЕС.

4. По-нататъшно повишаване ефективността на Централния одитен орган с цел защита финансовите интереси на Общността.

5. Укрепване на административния капацитет на служителите в държавната администрация с приоритетно внимание върху квалификацията и развитието на служителите в системата за управление и контрол на средствата на ЕС, включително подобряването на правилата за избягване на конфликт на интереси.

6. Като се отчита българският и се използва опитът на други страни, ускорено усвояване на средствата от еврофондовете и доразвиване на механизмите за ефективен мениджмънт на проектите, за да се гарантира успешна реализация на големите инфраструктурни проекти, финансирани със средствата на Европейския фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд на ЕС (Тракия, Марица, Струма). Прилагане на ефективен предварителен, текущ и последваш контрол по изпълнението проектите.

7. Децентрализация и регионализирано прилагане на Програмата за развитие на селските райони и използване на всички възможни подходи за осигуряване на прозрачно, навременно изпълнение на проектите, финансирани по нея, както и ускорено създаване на гаранционен фонд към програмата, обслужващ предимно малки и средни производители и предприятия.

8. Продължаване на усилията за прозрачност и по-добра информираност на обществото за планирането, използването, мониторинга и контрола на програмите и проектите, финансирани със средства на ЕС.

Коментарите

Борисов: Постигнахме консенсус

„Съумяхме да намерим консенсус що се касае до еврофондовете и до идването на свежи пари в България, както и по въпроса за реформата в съдебната система", каза премиерът Бойко Борисов след заседанието на КСНС, предаде БГНЕС.

Според него официалното писмено становище одобрено от всички участници в съвета, е документ, който е много добър знак за народа и за Брюксел. Според Борисов целта на днешното заседание на съвета е била управляващите оттук нататък да се опитат да не допускат грешки в усвояването на еврофондовете и според него в пълен обем са изпълнили целта си.

Относно идеите на президента за промени на данъчната политика на страната, Борисов отказа коментар преди официалното им представяне в петък, на което ще присъства и финансовият министър Симеон Дянков.

Според премиера, ако заседанието на Консултативния съвет се беше състояло по-рано по време на управлението на предишното правителство. "Тогава щяхме да съсипем Тройната коалиция на този съвет и щеше да е един вид предизборна агитация". Той приветства идеята на президента да свика съвета именно сега, след сформирането на новия кабинет.

Първанов: Съгласие по конкретиката на стъпките

Израз на съгласие по конкретиката на стъпките, които трябва да извървим, за да бъдем коректни не само към Брюксел, но и към българското общество, което очаква резултати от всички институции. С тези думи президентът Георги Първанов определени становището по приемането на консенсусни мерки, съобщи БГНЕС.

Правителството и президентът, както и присъстващите представители на съдебната власт са постигнали съгласие по предложеното от държавния глава становище, но и със съответни поправки.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Май съм тъп
# 0
17:09 | 14 September 2009
Нищо не разбрах! Гарантиране на укрепването на усвояването и по-нататъчно задълбочаване и развитие на подобряването Браво на Дянков, който каза нещо и зае позиция. Идеята е малоумна! Против съм ТОЧКА. Без интегрално и диференциално развитие на мисленето Писна ми вече от съвети на които се постига консенсус около нищото
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg