На втората кръгла маса организирана от БФБ участие взеха 17 непублични компании

773
На втората кръгла маса организирана от БФБ участие взеха 17 непублични компании

Днес във Велико Търново се проведе втора регионална кръгла маса на тема "Българската фондова борса и бизнесът - партньори в Европейския съюз".

В нея взеха участие 17 непублични компании - Битова Електроника АД, Дървообработване - ВТ, БАИК ООД, Райтър ЕООД, Стемо ООД, Поликомп ЕООД, Таси ООД, Паралел ЕООД, Тера АД, Норекс Агро 2 ООД, Никром тръбна мебел АД, Дечков 60 ЕООД, Юникомс ООД, Интериор - 46 ООД, СД Микроарт 7 - Бонов, Хараланова, Петков и СИЕ, ЕАСТРА ООД, Трейс Груп Холд АД.

Форумът бе открит от изпълнителния директор на БФБ София - Бистра Илкова, която говори пред компаниите за предимствата на придобиване на публичен статут и алтернативните възможности, които предлага БФБ София за набиране на капитал пред банките.

По време на брифинга, за медиите тя каза, че кръглата маса цели запознаването на компаниите с българска фондова борса, тъй като голяма част от мениджмънта на непубличните компании не са наясно какво представлява борсата, какви са начините и борсовите механизми за финансиране на компаниите посредством нея.

От обобщената за борсата информация стана ясно, че пазарната капитализация е в размер на 18.3 млрд. лева по данни от вчера, което възлиза на 33% от БВП на страната ни за изминалата година.

На БФБ се търгуват общо 340 дружества, от които 34 на официален пазар, и 306 на неофициален пазар.

По данни, предоставени от Румен Соколов - главен експерт привличане на емитенти през изминалата година - 12 нови дружества са набрали капитал на борсата, от които 8 чрез вторично публично предлагане и 4 първични публични предлагания, от които 2 на борсата и 2 извънборсово.

През тази година комисията потвърди вече два нови проспекта - този на Чайкафарма Висококачествени лекарства и Бялата Лагуна, които се очаква да са и първите за тази година листнати дружества.

Сред основните приоритети на БФБ са - привличане на нови емитенти, постигане на по-висока ликвидност, прилагане на технологични иновации, международно сътрудничество чрез интеграция, или привличане на стратегически партньор.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg