Над 150 хил. души годишно ползват спа и уелнес услугите у нас

540
Над 150 хил. души годишно ползват спа и уелнес услугите у нас

Над 150 000 души годишно използват спа и уелнес услугите в България. Засега обаче основните потребители са български граждани, каза на пресконференция зам.-председателят на Държавната агенция по туризъм Станислав Новаков, цитиран от БТА.

С развитието на курортите Велинград, Кюстендил и района на Банско, през последните години започват да се привличат и чужденци, които работят и живеят в България. Тези услуги се преоткриват и от граждани на Русия и ОНД. Новаков припомни, че от около 800 познати минерални извори в България едва 5 процента са каптирани и се използват. На последното заседание на Националния съвет по туризъм е взето решение за сформиране на междуведомствен съвет, който да разработи стратегия за развитието на спа и уелнес туризма и за неговото маркетиране, каза Новаков.

През тази и миналата година спа и уелнесът са приоритети в дейността на Държавната агенция по туризъм. За 2008 година акцентът ще бъде върху развитието на голф и културния туризъм, каза Новаков. От утре до 27 април в рамките на българското председателство на Централноевропейската инициатива ще има поредица от семинари на тема "Спа и уелнес туризмът в страните от Централноевропейската инициатива" с домакин Държавната агенция по туризъм.

Семинарите ще се състоят в София, Кюстендил, Велинград, Банско и Катарино, а заключителната сесия ще бъде в Хисаря. Участие са потвърдили представители на Австрия, Хърватия, Полша, Румъния, Словения и Сърбия.

На 13 и 14 септември в България ще има среща на министрите и ръководителите на Държавните администрации в сферата на туризма в рамките на Централноевропейската инициатива, каза Новаков. В началото на май в Хелзинки по време на конкурса за Евровизия ще има представяне на българските спа и уелнес асоциации.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg