Над 2 милиона дни са натрупаните отпуски в администрацията

672
Над 2 милиона дни са натрупаните отпуски в администрацията

Над два милиона дни са натрупаните отпуски в държавната администрация. Това стана ясно от доклад на финансовия министър Симеон Дянков.

77 хиляди чиновници разполагат с над 78 хиляди мобилни телефона. Така на практика се оказва, че някои държат по два в джоба си.

През 2010 г. парите за външни експерти почти са се удвоили.

Миналата година за консултации са дадени над 19 милиона лева, при 9 милиона през 2009 г.

Оказва, че и проблемът с натрупаните стари отпуски остава. Държавната администрация има да взема общо 2 166 699 дни отпуск, което прави 5936 години и това, ако всеки ден в годината се води работен.

Докладът за състоянието на администрацията през 2010 г. е публикуван на страницата на Министерски съвет.

Проблемът с натрупаните отпуски възникна остро в края на миналата година и е свързан най-вече с обезщетенията, които се плащат за неизползвани отпуски при съкращения. Този проблем е особено тежък за бюджета, тъй като за определени категории държавни служители, военни и кадри на МВР платеният годишен отпуск е 40-60 дни.

Оказа се още, че в някои служби - като агенцията за борба с градушките, годишният отпуск достига 100 дни. В образованието също има много неплатени отпуски. Жените, които са били в майчинство, също имат да изчистват много дни.

В крайна сметка бе постигнат компромис, предвиждащ натрупаният до 2010 година платен отпуск да се ползва до края на 2011 г. Въведе се и двугодишна давност. След това отпуск, който се полага на служителя, трябва се ползва в рамките на годината (по график). Ако в посочения по график период служителят е бил в друг вид отпуск, той има право да поиска платения си отпуск в друго време на годината.

Източник: БНР

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg