НАП и бизнесът ще усъвършенстват режима на трансферното ценообразуване

524
НАП и бизнесът ще усъвършенстват режима на трансферното ценообразуване

По инициатива на изпълнителния директор на НАП Мария Мургина се създава работна група с представители от приходната администрация, големите фирми за данъчни консултации, браншови и неправителствени организации, съобщиха от пресцентъра на НАП.

Работната група е формирана от членовете на Консултативния съвет за прилагането на данъчното и осигурително законодателство при изпълнителния директор на НАП и ще разисква съществуващите механизми за трансферно ценообразуване и възможностите за подобряване на законовата рамка и действащите процедури.

Въпросите, свързани с трансферното ценообразуване са от особена важност както за бизнеса, така и за данъчния контрол.

Трансферно ценообразуване е това ценообразуване при сделки между свързани лица (например между членове на една и съща мултинационална група). При свързаните лица (лицата, едното от които участва пряко или косвено в капитала или контрола на другото) е възможно сравнително лесно чрез контролиране на цените на сделките помежду им да се пренасочват печалби от една данъчна юрисдикция към друга, което крие рискове за държавния бюджет.

От друга страна, големите мултинационални компании се нуждаят от ясни и точни законови правила, които да спазват при сделките помежду си. Работната група ще подготви конкретни предложения за усъвършенстване на нормативната уредба в областта на трансферното ценообразуване, както и предложение за усъвършенстване на действащите процедури в НАП.

Консултативният съвет при изпълнителния директор на НАП е колективен орган, в който членуват представители на Министерството на финансите и Министерството на труда и социалната политика, на големите одиторски фирми, работодателски организации, асоциации на счетоводни къщи и предприятия; на икономическите университети, браншови организации, както и на Националния осигурителен институт, представители на съдебната власт и други организации.

Основната цел на съвета е да разисква съществуващата практика на НАП и да прави предложения за подобряване прилагането на данъчното и осигурително законодателство.

Снимка:БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg