НАП иска нов механизъм за обратното начисляване на ДДС

1376
НАП иска нов механизъм за обратното начисляване на ДДС

Най-големият риск по отношение на събирането на приходите е в непрецизно планираните осигурителни вноски. Там сме предприели редица мерки, така че да компенсираме тези изоставания. Това каза изпълнителният директор на Националната агенция по приходите (НАП) Красимир Стефанов.

Към 31 август на 2011 г. НАП е събрала 8.16 млрд. лева, което представлява 63% от планираното за годината или с 581 милиона лева повече от същия период на миналата година, сочат данните на шефа на приходната агенция.

По думите му това било постигнато в резултат на контролните действия на НАП, сред които и извършените масирани проверки по морето за спазването на трудовото и осигурителното законодателство.


След проверките данъчните са успели да наваксат само за два месеца около 80 милиона лева от планираното изоставане в събиране на приходите, което е било отчетено към 31 май.

Проверките на НАП са показали, че 164 хиляди души се водят на четиричасов трудов договор, като в над 80% от тези случаи, това е било фиктивно, за да внасят по-малко осигуровки.

"Мигновено работодателите започнаха да си коригират договорите, след това тръгнаха да си внасят осигурителните вноски", изтъкна Стефанов.

Според него друг проблем в събиране на приходите е по отношение на корпоративния данък, тъй като през тази година той се плаща за дейността на фирмите за изминалата година.

"Миналата година беше пикът на кризата, но и там сме предприели сериозни мерки като централизирана селекция на големите и средни данъкоплатци", каза той.

По думите на Стефанов до края на седмицата ще направят мотивирано предложение до Министерството на финансите и съответно до Европейската комисия, с което да поискат механизма за обратно начисляване на ДДС, както са го направили много други държави, а наскоро и Румъния за зърнените си култури.

Обратното начисляване на ДДС се изразява в това фирмите да плащат на доставчика си само цената без ДДС за дадена стока, а косвеният данък фирмите да внасят сами в хазната или да го приспадат, когато имат да си възстановяват данъчен кредит от държавата.

Вчера стана ясно, че НАП ще иска и да се вдигне двойно или тройно прагът за регистрация на фирми по ДДС от следващата година. Това означава, че задължително по ДДС ще се регистрират фирмите, които в последните 12 месеца са натрупали оборот от 100 000 лв. или дори 150 000 лв.

„По-висок праг по ДДС, тъй като считаме, че вече сумата от 50 хиляди лева е много ниска за България и за съжаление по една или друга причина в кръга на регистрираните лица по ДДС попадат много случайни играчи, които се изкушават по един или друг начин да злоупотребяват с този вид данък", каза Стефанов.

Източник: Фокус

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg