НАП събра половин милион лева за шведските данъчни

507
НАП събра половин милион лева за шведските данъчни

През първата половина на година НАП е събрала общо 556 хил. лв. задължения, натрупани към европейските приходни администрации, съобщават от Агенцията. По-голямата част от тази сума – 515 хил. лв., са дълг на български гражданин към шведската приходна администрация в размер на 515 хил. лв. 

За сравнение през цялата 2011 г. събраните суми възлизат на около 166 хил. лв.

НАП събира принудително задължения на граждани и фирми, натрупани към европейски приходни администрации от началото на 2010 г.

Това може да са например неиздължени данъци и акцизи на европейски граждани и фирми, които са се установили за постоянно в България или задължения на български лица към европейски данъчни администрации.

Обменът на информация между данъчните администрации става въз основа на Директива 2010/24/ЕС на Съвета, транспонирана в гл. 27а от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (в сила от 01.01.2012 г.) и се отнася за събиране на просрочени задължения за данъци върху доходите и имуществото, ДДС, акцизи, мита, такси, включително местни данъци и такси, както и лихви, глоби и административни наказания върху тях.

За да изпратят искане до своите български колеги, европейските данъчни трябва да са изчерпали всички способи за събиране на задълженията в своята страна. Освен това дължимите данъци, мита и др. трябва да са за над 1 500 евро и не трябва да са минали повече от 5 години от влизане в сила на акта за установяване на публичното вземане.

Обменът на информация с европейските приходни администрации се осъществява в три направления. Европейските данъчни могат да поискат от НАП да даде някаква информация за техния длъжник, да уведоми задълженото лице, както и да стартира процедура за принудително събиране.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg