Организирана престъпна група, занимаващи се с данъчни престъпления и нанесла щети за около 5 000 000 лева, е била разбита при съвместна операция на ГДБОП, НАП и Специализираната прокуратура, съобщиха от пресцентъра на МВР. Задържани са четирима души.

Иззети са и множество счетоводни документи, над 100 печата и повече от 25 фискални устройства.

Разследването е започнало през 2011 г., след като антимафиоти достигнали до информация за престъпни действия, свързани с избягване на дължими плащания в особено големи размери. След близо седеммесечно наблюдение вчера е била проведена операция по задържането на членовете на престъпната група.

В ареста са 53-годишна жена - криминално проявена с регистрации за водене на невярна счетоводна отчетност, 32-годишен мъж - също криминално проявен, 36-годишен с с криминални регистрации за неплащане на данъчни задължения, укриване на данъци в особено големи размери, водене на невярна счетоводна отчетност и неоткриване на производство по несъстоятелност на дружества и 32-годишен.

Организаторът на престъпната схема е координирал и направлявал действията на членовете на групата от затвора. С помощта на контролирани дружества реално действащи фирми били подпомагани при избягване на плащания на данъчни задължения в особено големи размери. Членовете на престъпната група са регистрирали или придобивали фирми, които били вписвани като собственост на хора с нисък социален и икономически статус.

Фиктивните собственици давали своето съгласие и подписвали различни документи срещу заплащане. От името на фирмите-бушони били откривани банкови сметки, ползвани за осъществяване на трансфер на финансови средства. Целта била симулиране на реална стопанска дейност.

Членовете на организираната престъпна група са се занимавали и с изкупуване на дружества с натрупани големи задължения към приходната администрация от неразплатени данъци и такси и задължения към кредитни институции. Собствеността на тези дружества впоследствие е била вписвана отново на името на поставени лица, като по този начин задълженията оставали несъбираеми.

Според събраните до момента в НАП данни, нанесените щети от престъпната дейност на групата възлизат на около 5 000 000 лева само от дерегистрираните до този момент по Закона за акцизите и данъчните складове фирми, контролирани от членовете й.

В София и селища във Великотърновско са извършени претърсвания на 11 жилища, офиси и сервизни помещения. Действията по разследването продължават.