НАП събрала повече пари в София

861
НАП събрала повече пари в София

Със 185.4 млн. лв. повече приходи в сравнение с първото тримесечие на 2010 г. е събрала Националната агенция за приходите (НАП) в София.

В бюджета са внесени над 1 млрд. лв. от данъци и осигурителни вноски. Реализиран е ръст от 22%.

Според Светлана Паунова, директор на териториалната дирекция на НАП - София, доброто изпълнение на приходите за първото тримесечие е резултат от засиления контрол и предприетите мерки за повишаване на събираемостта.

С най-висок процент на растеж - 121.7 - са приходите от ДДС. Постъпленията по републиканския бюджет са 718 млн. лв. Събраните приходи са със 177 млн. лв. повече в сравнение с отчета за същия период на миналата година, което е ръст 32.7%.

Само от данъци, по сметките на столичната НАП са постъпили 699 млн. лв. Увеличението спрямо миналата година е в размер на 169 млн. лв. или 32%.

Приходите от ДДС възлизат на 355.7 млн. лв. В хазната са постъпили със 195.2 млн. лв. повече ДДС спрямо 2010 г. Постигнатият ръст от 121.7% се дължи основно на значителното увеличение на събрания данък по справки-декларации и по ревизионни актове.

Влошеното икономическо състояние на фирмите и намалелият финансов ресурс за разплащане са довели до спад на приходите от корпоративния данък.

Още в началото на годината се очакваше облагаемата печалба при нефинансовите предприятия за финансовата 2010 г. да бъде по-ниска, посочват от НАП.

През миналата година задължените по ЗКПО лица са декларирали намаление на дължимите авансови вноски с 96 млн. лв. Това обуславя и намалението на годишния корпоративен данък за довнасяне към 31 март 2011 г. Тази тенденция се запазва и през 2011 г. Внесеният до края на март 2011 г. корпоративен данък е с 14 процента по-малко в сравнение със същия период на миналата година. Събрани са 154.2 млн. лв.

Ръст от 20% има при приходите от други данъци по ЗКПО. Общата сума на постъпленията от тях е 10.8 млн. лв. Близо половината от тези приходи са формирани от окончателния данък върху хазартните съоръжения - 5.1 млн. лв.

Над 19 млн. лв. са приходите от такси, от глоби на други институции, от принудително събиране на вземания чрез продажба на активи, от продажба на конфискувани активи и други.

Приходите от осигурителни вноски са 317.6 млн. лв., което е с 8.5 млн. лв. повече от миналата година.

От началото на 2010 г. ТД на НАП - София обслужва гражданите и фирмите, регистрирани на територията на Столична община, София област, Благоевград, Кюстендил и Перник. Част от новата структура е и дирекция "Средни данъкоплатци и осигурители" (СДО) - София.

В обхвата на столичната НАП са регистрирани 525 001 фирми, от които 83 870 са с регистрация по ЗДДС. Дружествата, регистрирани в дирекция СДО са 2 857.

Източник: БТА

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg