Направиха първа копка за строителство на пречиствателна станция в Монтана

424
Първа копка за строителство на пречиствателна станция направиха в Монтана зам.-министърът на околната среда и водите Йордан Дардов и кметът на града Златко Живков.

Церемонията се състоя край брега на река Огоста, където предстои изграждането на новото съоръжение. Станцията ще струва 15 067 113 евро, като 75 на сто от сумата е безвъзмездна помощ от програма ИСПА на ЕС, а останалите 25 на сто са съфинансиране отю българското правителство, съобщи Дардов.

Той отбеляза, че Монтана е един от шестте града, които са избрани да започнат първи строителството на пречиствателни станции за отпадни води. В близко бъдеще подобни станции ще се строят във всички български селища с население над 10 000 души, уточни Дардов.

Пречиствателната станция на река Огоста ще бъде с капацитет за 98 500 души, което надхвърля почти двойно сегашното население на Монтана. Тя ще заема площ от 72 декара по брега на реката.

Строителството ще продължи две години и в него ще бъдат разкрити 140 временни работни места. В експлоатацията на станцията ще бъдат ангажирани 30 специалисти.

Живков благодари на ЕС и на българското правителство за инвестицията в общината. Той съобщи, че местната администрация е похарчила 130 000 лева за предпроектни проучвания и за разплащане със собствениците на земя в този район. Община Монтана е постигнала пълен синхрон с МОСВ при работата по проекта, посочи Живков.

Изпълнител на проекта ще бъде германска фирма, която е изградила над 4500 пречиствателни станции в света. Нейн представител обеща проектът да бъде завършен в предвидения срок от 2 години, а работата да бъде изпълнена по най-новите технологии.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg